Consiliul European și-a adoptat poziția comună referitoare la Actul privind inteligența artificială.
Scopul este de a garanta că sistemele de inteligență artificială (IA) introduse pe piața UE și utilizate în acest spațiu sunt sigure și respectă legislația existentă privind drepturile fundamentale și valorile Uniunii.
„Propunerea urmează o abordare bazată pe riscuri și stabilește un cadru juridic orizontal uniform pentru IA, vizând asigurarea securității juridice. Promovează investițiile și inovarea în IA, îmbunătățește guvernanța și asigurarea efectivă a respectării legislației existente privind drepturile fundamentale și siguranța și facilitează dezvoltarea unei piețe unice pentru aplicațiile IA. Merge mână în mână cu alte inițiative, inclusiv cu Planul coordonat privind inteligența artificială, care vizează accelerarea investițiilor în IA în Europa”, se arată în comunicatul publicat de Comisia Europeană.
Riscurile din Artificial Intelligence Act (AIA)
AIA nu se aplică sistemelor IA „dezvoltate sau utilizate exclusiv în scopuri militare”, cum ar fi sistemele de arme autonome, precum și „autorităților publice dintr-o țară terță și nici organizațiilor internaționale care intră în domeniul de aplicare al prezentului regulament în temeiul alineatului (1), în cazul în care respectivele autorități sau organizații utilizează sisteme de IA în cadrul acordurilor internaționale pentru asigurarea respectării legii și pentru cooperarea judiciară cu Uniunea sau cu unul sau mai multe state membre”, potrivit Juridice.ro.
La nivel european au fost înscrise ca practici IA interzise doar următoarele 4 categorii:
Utilizarea tehnicilor subliminale: mesajele subliminale pot schimba gândurile, atitudinile, emoțiile și acțiunile, iar stimularea subliminală influențează stările de spirit actuale, atitudinile politice, și deciziile.
Exploatarea vulnerabilităților unui anumit grup de persoane. Sunt interzise introducerea pe piață, sau utilizarea unor astfel de sisteme care exploatează oricare dintre vulnerabilitățile unui anumit grup de persoane „din cauza vârstei, a unui handicap fizic sau mental, pentru a denatura în mod semnificativ comportamentul unei persoane care aparține grupului respectiv într-un mod care aduce sau poate aduce prejudicii fizice sau psihologice persoanei respective sau altei persoane”.
Social scoring (evaluarea comportamentului social) la nivel statal
Sunt interzise introducerea pe piață, punerea în funcțiune sau utilizarea unor astfel de sisteme de către autoritățile publice sau în numele acestora.
Utilizarea sistemelor de identificare biometrică la distanță „în timp real” în spații accesibile publicului în scopul asigurării respectării legii
Totuși, degeaba este încadrată identificarea birometrică la distanță în timp real (recunoașterea facială), din moment ce există excepții ce vizează siguranța publică.
Etapa următoare
Adoptarea abordării generale va permite Consiliului să înceapă negocierile cu Parlamentul European de îndată ce își va adopta propria poziție în vederea ajungerii la un acord cu privire la regulamentul propus.
„Inteligența artificială este de o importanță capitală pentru viitorul nostru. Astăzi am reușit să atingem un echilibru delicat, care va stimula inovarea și adoptarea tehnologiei inteligenței artificiale în întreaga Europă. Cu toate beneficiile sale, pe de o parte, și cu respectarea deplină a drepturilor fundamentale ale cetățenilor noștri, pe de altă parte”, a declarat Ivan Bartoš, viceprim-ministru ceh pentru digitalizare și ministru al dezvoltării regionale.