La scurt timp după învestirea sa, președintele american Donald Trump a semnat ordinul de retragere a Statelor Unite din Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
În paralel, liderul de la Casa Albă a anunțat că SUA nu vor mai participa la negocierile pentru un acord global privind prevenirea și combaterea pandemiilor.
Donald Trump a criticat sever OMS pentru modul în care a gestionat pandemia de COVID-19, dar și alte crize internaționale de sănătate publică. În plus, acesta a invocat nemulțumiri legate de contribuțiile financiare solicitate de organizație, pe care le-a considerat disproporționat de mari comparativ cu cele ale altor state, precum China.
Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat regretul față de decizia Statelor Unite, subliniind contribuția de lungă durată a SUA la sănătatea globală.
„Statele Unite se numără printre membrii fondatori ai OMS în anul 1948, iar de atunci a participat la conturarea și gestionarea acțiunilor OMS împreună cu alte 193 de state membre. (…) De peste șapte decenii, OMS și Statele Unite au salvat nenumărate vieți și au protejat americanii și întreaga populație a lumii de amenințările de sănătate. Împreună am pus capăt variolei și am adus poliomielita în pragul eradicării. Instituțiile americane au contribuit la și au beneficiat de calitatea de membru al OMS”, au afirmat reprezentanții organizației într-un comunicat de presă.