Germania a pornit experimentul care urmărește cum se descurcă în viața de zi cu zi persoanele care primesc un venit minim garantat, numit „venit de bază universal”. Pentru început au fost selectați voluntari care nu trebuie să facă absolut nimic pentru acești bani, ci doar „să fie fericiți”.
Experimentul numit „venitul de bază universal” a ajuns în faza de implementare, astfel că au fost aleși 122 de voluntari, cetățeni germani, care vor primi 1.200 de euro pe lună. Ei nu au nicio obligație, ci trebuie să fie urmăriți de reprezentanții statului pe parcursul proiectului-pilot, care va dura trei ani. Mai mult, persoanele sunt libere să lucreze și să încaseze alți bani în schimbul muncii lor.
„Trebuie să completeze șapte chestionare online în cei trei ani”, scrie Deutsche Welle, care citează documentel care reglementează acest experiment. LA momentul deschiderii înscrierilor s-au prezentat mai bine de 1,5 milioane de persoane, în numai câteva zile, din care au fost selectați inițial 1.500 de voluntari. Cei 122 aleși în final au fost trași la sorți, fără alte criterii. Diferența de aproape 1.400 de persoane vor participa la experiment prin completarea unor chestionar,e ei fiind plătiți pentru acest lucru. Rezultaltele lor vor fi comparate cu cele ale persoanelor care primesc cei 1.200 de euro lunar, astfel încât să poată fi trase concluzii despre eficiența și viața lor.
Ce este important: Banii pe care îi primesc voluntarii nu sunt impozitați. Este vorba despre 43.200 de euro, în total, de perosoană, adică 5,2 milioane de euro, bani pe care organizația care desfășoară acest experiment i-a strâns de la donatori.
Organizația vrea să demonstreze că un venit de bază asigurat de stat va rezolva probleme ale societății și va stimula dezvoltarea. Ei susțin că dacă nu ar exista presiunea unui job care să asigure venitul minim, oamenii ar fi mai fericiți și mai creativi. Mai exact, ei vor să analizeze „ce fac oamenii cu banii și cariera într-o perioadă de securitate materială garantată”, spun cei de la organizația caritabilă.
Pentru moment, partidele politice au preferat să nu se pronunțe în privința acestui experiment, mai ales că nici organizatorii nu sunt convinși că rezultatul va fi unul favorabil ideii lor.