O echipă de fizicieni și medici de la Julius-Maximilians-Universität Würzburg (JMU), din Germania, a reușit acum să dezvolte o tehnologie de imagistică fără radiații.
Tehnicile de imagistică, cum ar fi tomografia computerizată, imagistica prin rezonanță magnetică, tomografia prin emisie de pozitroni și ultrasunetele, sunt foarte des folosite în prezent pentru depistarea anumitor boli. Noua tehnologie este cunoscută sub numele de: imagistică cu particule magnetice (MPI) și după cum sugerează și numele, se bazează pe vizualizarea directă a nanoparticulelor magnetice.
Articolul a fost publicat pe Scientific Reports și explică în detaliu modul de funcționare a noii tehnologii.
„Ca și în cazul tomografiei prin emisie de pozitroni, care se bazează pe administrarea de substanțe radioactive ca markeri, această metodă are marele avantaj de a fi sensibilă și rapidă, și nu înregistrează și semnalele de fond din țesuturi sau din oase care pot interfera”, explică profesorul Volker Behr, de la Institutul de fizică al universității, responsabil pentru acest studiu.
Încă din 2005, compania Philips a reușit să prezinte primele imagini ale acestei abordări noi într-un mic demonstrator, care, totuși, nu putea preleva decât eșantioane de câțiva centimetri, potrivit 360medical.ro.