Tensiunile din ultimele zile care au avut în centru Republica Moldova par a degrada tot mai mult stabiliteatea acestei țări. După mai multe atacuri aparent fără autori cunoscuți, prima țară care reacționează la un posibil conflict care să cuprindă Moldova de peste Prut este Bulgaria.
Bulgaria a cerut cetîțenilor proprii, prin Ministerul de Externe, să renunțe la călătoriile spre Republica Moldova. Persoanele care se află în acest moment în Republica Moldova au fost sfătuite să părăsească imediat această țară.
Presa din Bulgaria scrie că motivul pentru care Ministerul de Externe bulgar a luat această deciziei „ca urmare a deteriorării situației din Republica Moldova și din apropierea acestei țări”.
Rusia a recunoscut în premieră că ar putea invada Transnistria, săptămâna aceasta, prin generalul maior Rustam Minnekaev, comandant al unuia dintre armatele ruse, implicat în invazia din Ucraina. Acesta a spus că obiectivul actualei etape a „operațiunii militare” este ocuparea întregului teritoriu din sudul Ucrainei, până la Transnistria.
„De la startul fazei a doua a operațiunii speciale, una dintre țintele armatei Rusiei este să stabilească un control deplin asupra Donbasului și sudului Ucrainei. Asta ne va oferi un coridor terestru către Crimeea. Controlul asupra sudului Ucrainei va fi o legătură cu Transnistria, unde se înregistrează cazuri de etnici ruși oprimați”, a declarat Minnekaev, potrivit presei din Rusia.
Etapa a doua a invaziei a presupus o nouă ofensivă, cu ajutorul forțelor retrase din zona Kievului, atât în estul țării, în zona repulbicilor autoproclamate Lugansk și Donețk, cât și în sudul Ucrainei, în jurul orașelor Mariupol și Herson. Odată cu cucerirea de facto a orașului Mariupol, Rusia pregătește proclamarea de noi republici independente, existând informații despre un posibil referendum regizat, care să legitimizeze o astfel de declarație de independență. Pasul următor al invaziei din sud ar presupune atacarea orașului Odesa și apoi intrarea în Transnistria, unde Rusia are deja trupe militare cantonate de decenii.
Dacă operațiunea Rusiei va fi dusă la capăt, Ucraina ar rămâne fără acces la Marea Neagră și la Marea Azov, cu excepția teritoriului din sudul Republicii Moldova, învecinat cu România. Într-o fază finală, Transnistria ar urma același scenariu, prin autoproclamarea ca republică independentă, urmată de alipirea la Rusia.