-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

„Ne jucăm cu focul”, avertizează șeful AIEA, în timp ce organul de pază nucleară cere „zonă de siguranță” la uzina ocupată de ruși din Ucraina

Cele mai citite

În primul său interviu televizat de la întoarcerea dintr-o vizită la centrala nucleară Zaporizhzhia (ZNPP) din Ucraina, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat pentru CNN că situația de la instalație continuă să fie „foarte îngrijorătoare” și a avertizat că „ne jucăm cu focul”.

În primul său interviu televizat de la întoarcerea dintr-o vizită la centrala nucleară Zaporizhzhia (ZNPP) din Ucraina, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat pentru CNN că situația de la instalație continuă să fie „foarte îngrijorătoare” și a avertizat că „ne jucăm cu focul”.

Comunicând de la Viena, directorul general Rafael Grossi i-a spus lui Christiane Amanpour de la CNN că este nevoie de o zonă de siguranță în jurul site-ului deținut de Rusia, pe fondul bombardamentelor continue.

„Ceea ce este necesar, acum, astăzi, este să cădem de acord să stabilim o protecție (dacă se dorește), un scut, o bulă în jurul perimetrului instalației”, a spus Grossi.

Grossi a declarat că crearea unei zone de siguranță nucleară în jurul ZNPP face parte din mandatul AIEA de a proteja siguranța și securitatea instalației și a oamenilor de acolo. El a sperat că această problemă ar puea fi consultată și rezolvată  „rapid” prin care urma „să se stabilească o măsură provizorie” pentru „nevoie disperată pe care o avem, de a proteja această centrală nucleară deoarece este bombardată”.

„Securitatea nucleară este indispensabilă. Ne jucăm cu focul”

El a continuat: „Acum AIEA a fost acolo, am făcut analiza a ceea ce se întâmplă. Și aceasta este o măsură care trebuie pusă într-un fel sau altul. O putem face. Avem mijloacele pentru a o face… Securitatea nucleară este indispensabilă. Ne jucăm cu focul”.

Cu câteva ore mai devreme, AIEA a cerut „înființarea imediată a unei zone de siguranță și protecție a securității nucleare” în jurul centralei nucleare, într-un raport publicat marți.

„Este o nevoie urgentă de măsuri provizorii pentru a preveni un accident nuclear rezultat din daune fizice cauzate de mijloace militare”, a scris AIEA în raportul său.

„Acest lucru poate fi realizat prin înființarea imediată a unei zone de siguranță și protecție a securității nucleare”, continuă agenția în raport, adăugând că este pregătită să înceapă consultări pentru „înființarea urgentă a unei astfel de protecție a securității și securității nucleare. zonă la ZNPP”.

Raportul mult așteptat vine la câteva zile după ce Grossi a delegat o misiune specială, împreună cu alți 14 experți, la Zaporojie, cel mai mare complex nuclear de acest gen din Europa, în ceea ce a fost prima analiză independentă a stării instalației de când Rusia a confiscat-o la începutul războiului.

Uzina și zona din jurul ei, inclusiv orașul din apropiere, Enerhodar, au suferit bombardamente persistente care au ridicat temeri legate de un posibil accident nuclear prin întreruperea alimentării centralei. Fiecare parte o acuză pe cealaltă de acte de terorism nuclear.

Doi membri ai echipei de 14 persoane au rămas în urmă, ca parte a planului agenției de a stabili o prezență continuă la centrala nucleară, care ar putea ajuta la evitarea posibilității unui accident nuclear periculos.

În timp ce se afla acolo, echipa a văzut direct daunele pe care bombardamentele le-au cauzat instalației și „au observat cu îngrijorare că bombardarea ar fi putut afecta structurile, sistemele și componentele legate de siguranță și ar fi putut cauza impacturi semnificative asupra siguranței, pierderi de vieți omenești și răniri ale personalului. ”, se spune în raport.

Echipa a observat existența unor daune „în diferite locații cauzate de evenimente raportate, unele dintre daune fiind aproape de clădirile reactorului”, a scris acesta.

Acestea au inclus deteriorarea acoperișurilor diferitelor clădiri, a clădirii speciale care găzduiește instalația de depozitare a combustibilului nuclear proaspăt și a deșeurilor solide radioactive și „containerul în care se află sistemul de monitorizare a radiațiilor, în vecinătatea depozitului de combustibil uscat uzat”.

Echipa AIEA a asistat, de asemenea, la bombardamente în timpul vizitei sale și a cerut ambelor părți să înceteze ostilitățile în zonă, a scris acesta. Într-un incident, echipa a fost nevoită să facă o evacuare la nivelul solului clădirii administrative a fabricii.

„Deși bombardamentul în curs nu a declanșat încă o urgență nucleară, el continuă să reprezinte o amenințare constantă la adresa siguranței și securității nucleare, cu un impact potențial asupra funcțiilor critice de siguranță, care poate duce la consecințe radiologice cu o mare importanță în materie de siguranță”, concluzionează raportul.

În ultimele săptămâni, Rusia a acuzat Ucraina că a tras în centrală, în timp ce Kievul afirmă că Moscova o folosește ca fortăreață pentru a-și proteja forțele și armamentul greu de forțele ucrainene, cărora se presupune că li s-a ordonat să nu tragă înapoi în complexul întins. CNN nu a putut verifica afirmațiile niciunuia dintre guverne.

AIEA recomandă oprirea imediată a bombardamentelor

Echipa AIEA a remarcat „prezența personalului militar rus, vehiculelor și echipamentelor acestora în diferite locuri” ale centralei, adăugând că „vehiculele militare sunt staționate sub pasajul superior care leagă unitățile reactoare”.

Personalul uzinei a lucrat sub presiune excesivă, iar Grossi a spus că „este esențial ca personalul ucrainean care operează instalația sub ocupația rusă să își poată îndeplini sarcinile importante fără amenințări sau presiuni care să submineze nu numai propria lor siguranță, ci și cea a instalația în sine”, a fost notat în raportul.

„AIEA recomandă oprirea imediată a bombardamentelor la fața locului și în vecinătatea acestuia pentru a evita orice alte daune la instalație și la instalațiile asociate, pentru siguranța personalului de exploatare și pentru a menține integritatea fizică pentru a sprijini operarea în siguranță și sigură”, se arată în comunicat

AIEA continuă spunând că situația din Ucraina „este fără precedent” și că „un accident nuclear poate avea impacturi grave în interiorul țării și în afara granițelor sale”.

„Situația actuală este de nesuportat și cea mai bună acțiune pentru a asigura siguranța și securitatea instalațiilor nucleare ale Ucrainei și a oamenilor săi ar fi ca acest conflict armat să se încheie acum”, se arată în comunicat.

„Cei șapte piloni au fost cu toții compromiși la fața locului”, se spune în raport cu referire la cadrul de supraveghere nucleară, care include integritatea fizică a instalațiilor, sistemele lor de siguranță, alimentarea cu energie electrică sigură în afara amplasamentului, sisteme eficiente de monitorizare a radiațiilor și comunicații fiabile cu regulatorul.

Oficialii ucraineni au declarat luni că bombardamentele rusești au determinat ultimul său reactor în funcțiune să se deconecteze de la rețeaua Ucrainei, iar președintele Volodimir Zelenski a acuzat ulterior Rusia că a deteriorat intenționat situația din jurul centralei nucleare Zaporojie.

„Rusia este interesată doar să mențină situația cea mai gravă pentru cel mai mult timp”, a spus el în discursul său din seara zilei de luni.

În timp ce comunitatea internațională a fost în alertă maximă cu privire la siguranța nucleară, experții cred că un dezastru în stilul de la Cernobîl este puțin probabil. Centrala este echipată cu sisteme de securitate moderne, ceea ce înseamnă că, chiar dacă întreținerea sa a fost neglijată sau dacă acțiunile militare majore ar cauza pagube grave, rezultatul ar fi cel mai comparabil cu dezastrul nuclear de la Fukushima – care a fost conținut local, potrivit lui Janes și Energoatom.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect