3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Rusia își retrage trupele din nordul Ucrainei, dar strategia din spatele mișcărilor nu este cunoscută

Cele mai citite

Mai multe informații, unele provenind dinspre autoritățile ruse, altele de la agențiile de informații internaționale, confirmă că Rusia își retrage trupele din zonele Kiev – Cernihiv. Rusia pune decizia pe seama negocierilor de pace însă ucrainenii au reușit să respingă masiv unitățile rusești din zonă, în ultimele zile.

Ofensiva Rusiei în nordul Ucrainei a fost un eșec, soldat cu mii de vieți pierdute, atât de partea invadatorilor, cât și de cea a ucrainenilor, iar acum se sfârștește prin retragerea masivă a trupelor din acea regiune. Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că se retrage în contextul negocierilor dintre cele două state, care astăzi, la Istanbul, a făcut un pas important.
“Datorită faptului că negocierile privind pregătirea Tratatului de neutralitate și statutul non-nuclear al Ucrainei, precum și privind acordarea de garanții de securitate Ucrainei, sunt puse în practică, am luat decizia de a reduce radical activitatea militară în jurul Kievului și Cernihivului, pentru a spori încrederea reciprocă și a crea condițiile necesare pentru continuarea negocierilor și atingerea scopului final – aprobarea și semnarea acordului de mai sus”, a anunțat ministrul adjunct al Apărării, generalul Alexander Fomin.
În același timp, reprezentanți americani ai serviciilor de informații au declarat că s-a constatat pe teren o mișcare masivă a trupelor rusești din zona Kiev, marcând o schimbare de strategie. De această dată este exclusă o simplă regrupare, ci există semne clare ale unei retrageri.
Schimbarea majoră vine pe fondul unor atacuri importante, parte a contraofensivei derulate de Ucraina în zonă, care s-a soldat cu pierderi noi din partea Rusiei.
Nu este clar însă în acest moment dacă retragerea va fi definitivă în regiunea nordică sau ea presupune doar o îndepărtare de capitala Ucrainei și de alte orașe, fără părăsirea teritoriului acestei țări.
Este însă posibil ca Rusia să-și trimită o bună parte a trupelor din nord în partea de sud, acolo unde și-a propus să cucerească zona cunoscută ca Donbass, dar și teritoriile care să permită conectarea cu Crimeea și chiar cu Transnistria. În acea zonă se dau în continuare lupte în Mariupol și în zona Herson – Nikolaiv.
Decizia de astăzi vine la finalul negocierilor de la Istanbul, unde s-au anunțat bifarea unor puncte importante, referitoare la neutralitatea Ucrainei, care presupune să nu adere la alianțe militare și să nu găzduiască baze militare pe teritoriul său. Mai multe state vor fi garanți ai unui eventual acord. Rusia a declarat la rândul său că nu se opune aderării la UE a Ucrainei.
La Istanbul s-a discutat se pare și despre statutul Crimeei, fiind propus un termen de 15 ani de consultări, și, de asemenea, s-a discutat despre faptul că toate prevederile unui acord vor fi supuse unui referendum în Ucraina. Delegații ruși de la negocieri au declarat la final că nu vor mai fi discuții noi în zilele următoare.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO/VIDEO – Protest după alegeri: „Tinerii vă spun în cor/Nu votați un dictator”

Peste 300 de tineri protestează, luni seara, în Piața Universității,, împotriva candidatului la președinție ajuns în turul doi cu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect