Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina este cea mai mare centrală din Europa și printre cele 10 cele mai mari din întreaga lume, generând energie electrică nucleară pentru jumătate din țară.
Centrala nucleară este situată în orașul Enerhodar, în sud-estul Ucrainei, la aproximativ 1.040 de kilometri de București.
Odată cu invadarea Ucrainei, forțele ruse au ocupat și centrala nucleară, lucru care a alertat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și a creat panică la nivel internațional. Directorul AIEA a susținut că doar una dintre cele șase unități funcționează, dar la capacitate de 60%.
Ce se întâmplă în prezent
Sâmbătă, 3 septembrie, AIEA a declarat că centrala nucleară a fost deconectată de la ultima sa linie electrică externă. Cu toate acestea, instalația reușește în continuare să furnizeze energie electrică rețelei printr-o linie de rezervă. Chiar dacă nu funcționează toate cele șase reactoare nucleare, centrala este un pericol pentru că stochează deșeuri radioactive, iar deteriorarea instalației ar putea duce la un dezastru nuclear.
Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de atacarea centralei
Ucraina și Occidentul acuză Rusia că a depozitat arme grele la centrala nucleară. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, însă, a negat vineri că Rusia ar avea arme grele la sau în apropierea centralei și a acuzat Ucraina că a comis „terorism nuclear” prin atacurile sale asupra instalației, scrie Reuters.
Prezența Agenției Internaționale pentru Energie la Zaporojie
Delegația Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a ajuns, joi, la centrala nucleară Zaporojie, pentru a analiza riscul unui dezastru cu radiații, potrivit Agerpres. Delegația formată din 14 inspectori ar fi plănuit să rămână acolo timp de câteva zile, însă au analizat centrala doar două ore, ceea ce a provocat surprindere în rândul comentatorilor ucraineni.
„Echipa noastră de pe teren a primit informații directe, rapide și de încredere despre cea mai recentă evoluție semnificativă care afectează situația energetică externă a centralei, precum și starea operațională a reactoarelor. Avem deja o mai bună înțelegere a funcționalității liniei electrice de rezervă în conectarea instalației la rețea. Aceasta este o informație crucială în evaluarea situației generale de acolo”, a spus directorul general Grossi, potrivit unui articol publicat de AIEA.
Ce s-ar întâmpla dacă centrala ar exploda
Potrivit experților, deteriorarea centralei și provocarea unei explozii sunt posibile, dar probabilitatea ca acest lucru să aibă loc nu este sigură.
„Este dificil de spus dacă acest lucru se va întâmpla și posibilele consecințe ale acestui lucru, care ar putea fi. Depinde cum se produce explozia”, a adăugat Ross Peel, managerul de cercetare și transfer de cunoștințe pentru Centrul de Studii de Știință și Securitate de la King’s College din Londra pentru Al Jazeera.
„Reactoarele trebuie să fie răcite în mod constant de apa care trece prin ele. Dacă acel curent de apă este tăiat, întrerupt într-un fel sau altul, atunci reactorul s-ar putea pierde din răcire și combustibilul va începe să se topească. Va crea un fel de presiune ridicată, putând exploda”, a declarat MV Ramana, profesor la Școala de Politici Publice și Afaceri Globale a Universității din Columbia Britanică.
De asemenea, în cazul unei explozii, un nor de radiații s-ar răspândi în întreaga lume, putând fi observat doar prin instrumentele de măsurare a nivelului de radiații.
„Unele dintre bolile pe care le-am putea vedea la o explozie similară cu aceasta ar putea fi otrăvirea acută cu radiații sau cancerele care ar putea fi văzute mai târziu”, adaugă el.