3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Un nou război se profilează la orizont: Taiwanul susține că va fi invadat de China

Cele mai citite

În timp ce Europa este epuizată de un război de durată, pornit de Rusia, care a invadat Ucraina invocând pretenții teritoriale, pe cealaltă parte a globului stă să înceapă un conflict asemănător, care ar putea genera probleme severe economice în toată lumea. China desfășoară exerciții militare cu muniție reală în jurul insulei Taiwan și lasă de înțeles, după cum arată cele mai recente informații, că se pregătește să invadeze insula.

Lumea ar putea fi trasă în jos de un al doilea război de anvergură, ce stă să înceapă în Marea Chinei, un conflict care s-ar suprapune peste cel la care asistăm de aproape șase luni la câțiva pași de frontierele României și care a generat o uriașă problemă umanitară și economică în regiune și chiar în toată lumea. Un eventual război între China și Taiwan ar avea însă cu totul alte conotații decât cel din Ucraina, chiar dacă ambele pleacă de la pretenții teritoriale ale unui stat puternic, de mari dimensiuni.

În cazul Tawanului, care este cunoscut și ca Republica Chineză, nu a fost înregistrat niciodată un act oficial care să consfințească o independență a acestei țări față de Republica Populară Chineză. Existența sa a fost tolerată timp de decenii ca urmare a situației complicate care a condus la separarea politică și administrativă a insulei, împreună cu arhipeleagurile care o înconjoară, de China continentală.

Acum, autoritățile chineze de la Beijing și-au schimbat atitudinea plecând de la un simplu gest diplomatic, făcut de SUA. Vizita șefei Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan a generat furie în rândul comuniștilor chinezi, care amenințaseră încă dinainte de producerea vizitei că vor reacționa într-un mod fără precedent. Desfășurarea de forțe impresionante în marea care se află între Taiwan și China, utilizarea de rachete de croazieră, atacurile cibernetice de amploare asupra instituțiilor taiwaneze s-au prelungit și au dat de înțeles că nu se vor opri prea curând. În ultimele 24 de ore, noi informații obținute de oficialii din Taiwan arată că Republica Populară Chineză nu se mulțumește cu exercițiile militare, ci vrea să debarce pe insulă. Asta înseamnă, practic, că ar porni un război violent, deoarece Taiwanul a anunțat că este pregătit să riposteze și să-și apere teritoriul.

De ce vrea China să invadeze Taiwanul

Ministrul de externe al Chinei a afirmat în timpul desfășurării exercițiilor militare că acestea sunt normale, au fost anunțate în prealabil și au loc pe teritoriul Chinei, în jurul Taiwanului „care aparține Chinei”. Cât adevăr se află în spatele acestei afirmații poate spune doar un specialist în drept internațional, însă argumentele sunt în mare măsură de partea Chinei.

Taiwanul nu a fost niciodată recunoscută oficial ca țară independentă, ci pentru mult timp a reprezentat China în sine, în raport cu lumea internațională, la finalul unui război civil, în care una dintre tabere s-a refugiat pe insulă, cealaltă (comuniștii) au rămas pe continent. Guvernul din Taiwan, care a impus denumirea de Republica Chineză după ce a fugit din China continentală, nu a pretins niciodată că este o altă țară.

Vorbim practic despre o situație paradoxală, în care SUA a intervenit de două ori, odată când a recunoscut Taiwanul ca reprezentant al Chinei, apoi, din 1979, când a decis să aibă relații diplomatice cu ambele guverne, atât cu cel din Taipei, cât și cu cel din Beijing. Situația este mult mai complicată decât atât, însă a interveni între cele două părți în acest moment reprezintă o decizie curajoasă, ca să nu spunem agresivă. Cu atât mai mult cu cât SUA și restul statelor occidentale sunt implicate în războiul din Ucraina, cel puțin la nivelul de resurse financiare și militare alocate. Contextul geopolitic ar putea să ofere Chinei cu atât mai multă putere și determinare să încerce invazia Taiwanului, știind că SUA nu ar face greșeala să se implice în două războaie de anvergură simultan. În plus, China are deja un acord încheiat cu Vladimir Putin de neagresiune pe perioada derulării „operațiunii militare” din Ucraina, ceea ce îi conferă și mai multă încredere.

Pregătiri de război în regiunea Mării Chinei

În acest moment, avioanele chineze de luptă zboară frecvent peste limita teritorială dintre cele două țări, iar navele înarmate ale chienzilor fac exerciții care le duc peste linia mediană dintre țărmurile Chinei și Taiwanului.

Joseph Wu, minsitru de externe al Taiwanului, spune că exercițiile au ca scop invazia. „Desfășoară exerciții militare pe scară largă, lansări de rachete și atacuri cibernetice, o campanie de dezinformare și de coerciție economică într-o încercare de a prăbuși moralul populației din Taiwan”. Mai mult decât atât, chinezii au anunțat că vor continua exercițiile peste data anunțată inițial, de data aceasta fiind pregătite atacuri ale forțelor navale împotriva altor nave, inclusiv submarine.

Să mai spunem și faptul că relațiile dintre China și SUA s-au degradat accelerat în ultimele zile, după vizita lui Nancy Pelosi, și putem avea o imagine completă a contextului din regiune. Practic, China a refuzat să mai răspundă la mesajele și apelurile venite din partea oficialilor americani, comuniștii chinezi anunțând că se retrag din înțelegerile privind schimbările climatice încheiate cu SUA.

Câteva informații despre Taiwan

Taiwanul are o suprafață infimă comparativ cu China continentală, însă populația sa o depășește pe cea a României, în timp ce economia este una dintre cele mai avansate din lume. Țara s-a dezvoltat accelerat în ultimele decenii, profitând de investițiile și susținerea țărilor occidentale, astfel că dispune și de o armată pe măsura forței economice. În ultimele zile, autoritățile taiwaneze au declanșat la rândul lor exerciții de amploare care simulează respingerea unei invazii, susținând că sunt exerciții planificate anterior.

Cea mai mare problemă a Taiwanului vine în acest moment din interior, unde fostul partid de guvernământ (Kuomintang), cel care a stat la originea separării celor două teritorii, dorește să stabilească relații tot mai apropiate cu China, în timp ce actualul partid de guvernământ pune presiune tot mai mare pe demararea unui proces de declarare a independenței țării. Procesul ar urma să includă o renunțare la denumirea de Republică Chineză și adoptarea denumirii oficiale Taiwan. Acest lucru ar fi de neacceptat pentru China, care este pregătită în orice moment să blocheze militar o eventuală încercare de separare completă.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect