7.4 C
Sibiu
luni, decembrie 16, 2024

Alex Călin sau Niculae din Moromeții 3: „Oriunde m-aș afla în lumea asta, am un elastic legat de mine care mă trage în Sibiu”

Cele mai citite

Trilogia Moromeții a atins apogeul prin lansarea celei de-a treia părți, avându-l pe Alex Călin, „Niculae Moromete”, în rolul principal.

M-am întâlnit cu Alex Călin la premiera filmului în Sibiu și mi-a împărtășit experiențele de pe platourile de filmare și legătura personală cu Sibiul, un loc special în inima sa.

Pentru Alex Călin, participarea în acest film a fost mai mult decât un simplu rol: „A fost onorant să fac parte dintr-un proiect care scrie istorie în cinematografia românească. A fost extraordinar să colaborez cu Stere Gulea și cu actori din generații atât de diferite. Tot la casting am cunoscut mulți alți actori: Olimpia Melinte, Mara Bugarin, alături de care am lucrat cel mai mult. Cu Horațiu Mălălele am lucrat pentru prima dată. Mai mult decât atât, e o speranță, ceva ce mi s-a revelat: faptul că am putut să facem acest film și să iasă exact în perioada aceasta. Nu mă așteptam să vină acest proiect, nu e ceva ce ținteam sau pentru care alergam.

Am fost sunat într-o perioadă aglomerată, dar din fericire am ajuns la casting, unde i-am cunoscut pe actori. După casting, mi-a fost foarte clar că vreau să fac acest film. A fost una dintre cele mai mari bucurii, artistic vorbind. Cred că filmul vorbește despre conștiința artistului, dar și a omului în general, despre cât de ușor e să cazi în capcana în care îți vezi doar de tine, fără să te uiți în jur. Dacă poți trăi așa, e bine, dar cred că e important ca, în viața asta, să ridicăm privirea și să ne uităm în jur. Și asta începe din familie. Trebuie să ne uităm și dincolo de spațiul nostru de confort. Așa e și personajul Niculae. Începe să vadă cât de diferită este lumea. În clipa în care realizează că viața reală este total diferită de ceea ce ajunge la el, se trezește o conștiință. Din acel moment, personajul își testează limitele pentru a vedea cât poate să lupte și să reziste în fața unui sistem care, și în prezent, își dorește să nu fie deranjat”.

Actorul a declarat că principalul mesaj al filmului Moromeții 3 poate fi rezumat prin importanța de a te uita în jur, indiferent de contextul social și politic. Este esențial să privești dincolo de propria bulă, să îți pese de ceilalți și să rămâi integru, cu coloana vertebrală dreaptă. Despre personajul Niculae, a subliniat că acesta „nu e un erou, dar încearcă să fie”.

„Am avut momente când m-am identificat cu personajul”

De asemenea, Alex mi-a împărtășit că a avut momente în care s-a identificat cu personajul său: „Momentele acelea în care te pui contra sistemului. Și eu am avut astfel de momente în cariera mea, când m-am împotrivit directorilor de teatre. Aceste experiențe, deși grele, m-au format. Chiar dacă, pe moment, aduc multă suferință și furie, pe termen lung te ajută să crești și să te formezi”.

Cum a arătat copilăria în Racovița, Sibiu

Inocență, emoție și distracție. Aceste trei cuvinte ar descrie succint viața lui Alex în Sibiu. Artistul a povestit despre legătura sa strânsă cu Racovița, locul natal al bunicului din partea tatălui său. A spus că își petrecea fiecare vară acolo, împreună cu fratele său, având o copilărie extraordinară: „Eu mergeam la Racovița, la bunicii mei. Bunicul meu, din partea tatălui, s-a născut acolo. Mi-am petrecut fiecare vară în Racovița cu fratele meu. Părinții noștri ne duceau și ne lăsau acolo vara. A fost o copilărie extraordinară pentru noi. Am avut mulți veri, rude, o familie extinsă în Racovița. Mergeam la râu, pescuiam, mergeam după lapte, ne jucam tot felul de jocuri. Sunt multe amintiri: primele iubiri, munții. Și în prezent, când ajung acolo, printre primele lucruri pe care le fac este să merg pe un pod din mijlocul comunei, de unde pot vedea Munții Făgăraș. Am credința că există un elastic foarte lung, un capăt legat de Racovița, iar celălalt de mine. Simt că, oriunde aș merge în lumea aceasta, acel elastic mă va trage înapoi”.

O lecție de la bunici

L-am întrebat pe Alex ce lecție a învățat de la bunicii săi. Râzând copilărește, mi-a răspuns: „Bunica mea visa să facă Conservatorul. Îi plăcea mult muzica și teatrul, dar a fost nevoită să aleagă între carieră și familie. Pentru mine, aceasta a fost o lecție despre cât de dificil este să alegi între lucruri importante. Am avut momente similare, când am ales între actorie și un alt drum, mai ales că familia mă îndemna către altceva. Probabil, din poveștile bunicii, am învățat că e bine să alegi și pentru tine. Bunicul meu îmi spunea că voi fi inginer, dar, când m-a văzut pe scenă, a fost mândru. Era un om corect și cinstit, iar asta m-a inspirat”.

Bineînțeles, nu am reușit să mă abțin și i-am adresat o întrebare despre viitorul apropiat sau îndepărtat: Se va muta actorul Alex Călin vreodată în Sibiu?

„M-am gândit de multe ori să mă mut în Sibiu, să fac parte din trupa de teatru de acolo. Îmi imaginez că bătrânețea e mai frumoasă în Sibiu decât în Bucureștiul aglomerat. Mi-ar plăcea să trăiesc acolo, mai aproape de munți și de aerul curat”, a precizat inocent actorul.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate
Ultimele știri

Săptămâna Faptelor Bune la Crucea Roșie Sibiu

În perioada premergătoare sărbătorilor de Crăciun, Crucea Roșie Sibiu desfășoară o serie de acțiuni umanitare sub denumirea „Săptămâna Faptelor...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect