Etapa finală a Campionatului Național de Atletism U20 s-a desfășurat la Craiova, la sfârșitul săptămânii trecute. Atleta sibiancă, Miriam Pascu, a câștigat titlul de vicecampioană națională la săritura în lungime.
Miriam Pascu activează la CSS Șoimii Sibiu și este antrenată de Adrian Drăgan. Sportiva sibiancă a sărit 5,63 m, performanță care i-a adus argintul în competiția națională. La doar 17 ani, ea a participat la categoria U20.
Alți doi sportivii de la CSS Șoimii Sibiu au urcat pe podiumul Campionatului Național. Daria Ursu, antrenată tot de Adrian Drăgan, a obținut medalia de bronz în proba de aruncarea suliței, cu o performanță de 36,26 metri. La proba de săritură în înălțime, Adrian Robescu a câștigat medalia de bronz, cu o săritură de 1,84 metri. Sportivul este antrenat de către profesorul Gabriel Băra.
”Pentru a excela în acest sport este nevoie de continuitate și ambiție.” – Miriam Pascu
Sportiva are peste 30 de medalii și 8 cupe, cucerite cu multă muncă. Învață la Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr”. A fost susținută de dirigintă și profesori de fiecare dată cand lipsea fiindcă avea competiții. Având rezultate bune la învățătură, media sa la școală a fost 9,70. Am vorbit puțin cu ea despre preocupările sale sportive și cum a ajuns la atletism.
De când ai început să faci atletism? Și de ce? A fost ceva ce ți-ai dorit de la început sau ai ajuns să iubești și să excelezi în acest sport pe parcurs?
Fac atletism de la 7 ani, deci de aproximativ 10 ani, nu m-am axat niciodată pe medalii. Fiind foarte mică, pur si simplu mi-a plăcut să alerg. Legând în același timp prietenii noi cu copii din grupa de la acel moment, asta m-a făcut să vreau sa continui acest sport. Pe parcurs a început să fie un loc care, chiar dacă mă extenuează fizic, îmi aduce relaxare psihică. Desigur, medaliile câștigate la naționale până în momentul de față, precum cea de vicecampioană, mi-au confirmat că este sportul potrivit pentru mine.
Cât e de greu să faci performanță la săritura în lungime? Din afară, pare tare greu.
Este greu să faci orice sport de performanță, nu doar lungimea. Trec prin multe antrenamente complexe fiind aleasă în Lotul Național. Acestea nu se axează mereu pe sărituri, am avut rezultate bune și în probele de alergare. Pentru a excela în acest sport este nevoie de continuitate și ambiție.
Antrenorul a devenit un sfătuitor important în viața ei
Cum împaci sportul cu școala și cu celelalte preocupări? Vrei să faci sport în continuare sau altceva?
Există lucuri care îmi mai pun câteodată piedică. Mai ales de când mă pregătesc pentru examenele de admitere la facultatea de medicină și farmacie, deoarce m-am decis deja de câțiva ani. Îmi doresc să devin medic și mi-am dat seama că nu este deloc ușor.
Cu cine te antrenezi? Cât este de important?
Sportul de performanță s-a datorat și antrenorului meu, Adrian Drăgan, care mi-a fost alături mereu pe această cale deloc ușoară. M-au susținut și părinții, dar cel mai mult m-a încurajat antrenorul, care a devenit un sfătuitor important din viața mea, pe lângă tatăl meu. Suntem o mare familie la atletism, mergem împreună la concursuri și ne susținem reciproc. Colega mea, Daria, a fost și ea pe podium, chiar dacă are examenul de bacalaureat și se pregătește de intrarea la facultate. Bucuria de a face sport și determinarea a făcut ca lucrul acesta să nu fie un obstacol să participe și să câștige medalia de bronz. Felicitări tuturor elevilor care fac performanță si baftă pe mai departe! Mulțumesc pentru interviu, Cristina!