0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

  ”Donați sânge, e cel mai potrivit dar de Crăciun!” – Interviu cu dr. Eduard Egri, medic specialist medicină de familie

Cele mai citite

 

Dr. Eduard Egri, cunoscut medic de familie în Sibiu, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat Sibiu 100%, importanța donatorilor de sânge. De asemenea, a relatat despre situația din cadrul Centrului de Transfuzie din Sibiu, precum și despre faptul că un mic gest poate salva cel puțin o viață.

 
Rep: Sunteți medic de familie și cunoașteți prin contactul cu cei care vă sunt pacienți situații tragice, la limită, în care numai intervenția rapidă a donatorilor de sânge înclină balanța viață-moarte, în favoarea vieții. Ne puteți relata asemenea situații întâlnite în experiența dumneavoastră profesională?
Dr. Eduard Egri: Da, au fost şi vor fi cazuri când nevoia de sânge este vitală, iar ca să vă dau câteva exemple: accidente majore, afecţiuni severe care necesită transfuzii, intervenții chirurgicale majore, etc. Iar aici voi completa cu o informație pe care poate lumea nu o prea cunoaște, este vorba și despre copiii născuți prematur – printre aceștia cei cu greutate extrem de mică la naștere, sub 1000 grame atunci când se nasc -și care în procent de 100% necesită una sau mai multe transfuzii de sânge – dar și un procent important dintre copiii născuți prematur cu greutate foarte mică (sub 1500 grame), care necesită de asemenea transfuzii.
 
Ce se face concret, în Sibiu, pentru o educație a acestui act de umanitate si responsabilitate socială, pe care îl implică donarea de sânge?
În Sibiu am văzut că s-au organizat diferite campanii de conştientizare a populaţiei legate de importanţa donării, dar nefiind constante, probabil şi prezenţa donatorilor a variat în timp. Am văzut însă şi multe strigăte de ajutor în mediul online din partea rudelor sau prietenilor celor care au avut nevoie de sânge la un moment dat şi care au mobilizat donatorii pentru cazurile prezentate, deci am multă speranță în răspunsul sibienilor.
 
Sunteți în legătură cu Centrul de Transfuzie Sibiu. Ce ne puteți spune despre situația actuală a stocurilor de sânge?
Nevoia de sânge este permanentă, practic cu  cât există mai mulţi donatori şi cu cât donarea este constantă cu atât mai bine sunt acoperite cererile şi binenţeles salvate vieţile celor aflati in suferinta. Nevoia de sânge variază de la caz la caz ,în funcţie de patologie.
 
 
Citim în ultima vreme despre donarea de plasmă convalescentă ca tratament folosit în cazul formelor grave de infectare cu SARS-Cov 2. Ne puteți spune mai multe detalii?
 
Plasma convalescentă este în continuare un tratament recomandat de Protocolul de tratament pentru pacienții COVID-19, iar decizia tratamentului cu plasmă de convalescent o va lua medical curant în funcţie de anumite criterii, dar şi de stocul disponibil. În continuare am să citez din protocol: “administrarea de plasmă de convalescent pleacă de la premisa că fostul pacient imunocompetent după infecția cu SARS CoV-2 va avea un nivel suficient de anticorpi protectivi pentru a putea fi folosiți în scopul limitării replicării virale și a mitigării răspunsului inflamator excesiv la un pacient cu COVID-19. Această metodă terapeutică ar trebui folosită cât mai precoce la pacienții cu forme potențial severe de COVID-19. Întrucât disponibilul de plasmă de convalescent eficientă este limitat în perioada actuală, considerăm că această metodă terapeutică ar trebui să fie utilizată prioritar la pacienți la care profilul de răspuns inflamator-imun este unul deficitar, la care imunosupresia este contraindicată. În prezent, administrarea plasmei de convalescent se face în România conform OMS nr. 654/2020 privind aprobarea Metodologiei pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI, cu modificările ulterioare. Tratamentul cu plasmă de convalescent se recomandă în prezent cu prioritate la pacienți cu forme severe, eventual cu infecții asociate COVID-19 și răspuns inflamator redus, pentru a compensa deficitul de răspuns imun.”
 
V-ați implicat de curând în mobilizarea comunității privind donarea de plasmă convalescentă, alături de grupurile Va ajutăm din Sibiu, Vă ajutăm din Cluj și Vă ajutăm din Timisoara. În ce constă această campanie și ce efecte a avut până acum?
 
M-am implicat în această campanie , Plasma este viață cu gândul de a creşte nivelul de conştientizare legat de nevoia continuă de sânge, (respectiv plasmă în contextul pandemiei), iar scopul este ca stocurile de sânge (plasmă) din centrele de transfuzii să fie suficiente pentru a asigura necesarul . Efectele campaniei deja se văd, oamenii mă sună sa mă contactează să îmi spună că vor să doneze iar unii dintre ei îmi trimit poze chiar de pe scaunul de recoltare, iar acest lucru îmi provoacă o mare bucurie şi o speraţa că efectele campaniei vor continua pe termen lung.
 
În final, vă rugăm să transmiteți mesajul dumneavoastră către comunitatea sibiană.
 
Cu un gest mic puteţi să salvaţi cel puţin o viaţă iar dacă repetaţi acest gest veţi salva mai multe vieţi! Donați sânge, este cel mai potrivit dar de Crăciun!
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect