Industria marochinăriei se axează, la Sibiu, pe câțiva antreprenori redutabili, care fac diferența între inițiativele firave, insulare și business-urile care au ajuns la masa marilor jucători. Hipic Prod Impex, fondată la Sibiu în 1994, a fost preluată în proporție de 100 % de un gigant italian de profil, iar acum vine cu o nouă și ambițioasă etapă de dezvoltare. Despre Hipic Prod Impex, filosofia de lucru, gestionarea relației cu angajații, planuri de viitor, în interviul realizat cu domnul Luigi Marasca
Am creat un mediu familial, deschis implementării unor noi metode de lucru
ne spune Luigi Marasca, director general
Hipic Prod Impex Sibiu s-a impus pe piața sibiană ca unul din cei mai performanți jucători în zona marochinăriei. Prin investiția de peste 19 milioane de euro în dezvoltarea noii fabrici și preluarea businessului de către un important grup italian (care îl controlează, acum, în proporție de 100 %), Hipic Prod Impex parcurge o etapă majoră.
Care e stadiul actual al acestei investiții și, implicit, al noii fabrici?
Este vorba despre o investiție semnificativă, făcută prin prisma potențialului de dezvoltare al zonei industriale din Sibiu și a tradiției locale demonstrate în domeniul marochinăriei.
Luigi Marasca, director general
Societatea noastră activează în domeniul marochinăriei din 1994 și s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani: primului atelier mic activ în acest domeniu, i s-au mai adăugat două, cu un total de trei ateliere, active până la jumătatea anului 2022. Ulterior, ne-am mutat într-un sediu nou, în Zona Industrială Vest din Sibiu, unde am construit o fabrică cu aparatură de ultimă generație, pe o suprafață de 30.000 mp, dedicată producției de componente pentru realizarea de poșete de lux. În prezent, în fabrică lucrează 460 de persoane și estimăm un plan de creștere a numărului de angajați cu peste 40% în următorii 3 ani. Este vorba despre o investiție semnificativă, făcută prin prisma potențialului de dezvoltare al zonei industriale din Sibiu și a tradiției locale demonstrate în domeniul marochinăriei. Sectorul este deosebit de interesant din punct de vedere al experienței forței de muncă și credem că se poate dezvolta și mai mult pe viitor, garantând oportunități serioase de angajare în regiune. Clădirea a fost proiectată în conformitate cu cele mai înalte standarde în materie de sustenabilitate și deține un spațiu verde de 7.000 mp pentru a garanta un echilibru între spațiile interne și natura înconjurătoare, favorizând astfel bunăstarea persoanelor care lucrează în fabrică.
Sunteți o companie specializată în producerea de articole de lux, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. În ce măsură aceste produse acoperă și piața românească de gen?
În prezent, producția este destinată doar piețelor din străinătate. Ne așteptăm ca pe viitor și piața din România să devină atractivă pentru industria produselor de lux, ceea ce poate duce la o dezvoltare ulterioară a producției.

Pe ce atu-uri se bazează compania dvoastră în competitivitatea sectorului în care vă desfășurați actitivitatea?
Produsele noastre respectă standarde calitative foarte ridicate, o caracteristică esențială pentru clienții noștri. Lucrăm constant la optimizarea proceselor de producție și ne concentrăm atenția la formarea și dezvoltarea personalului nostru, în vederea sporirii eficienței și a garantării calității ridicate a produsului finit. Investim, așadar, în personalul nostru, îmbogățindu-i competențele, inclusiv în domeniul artizanal. Motivația personalului devine fundamentală în acest context competitiv: obiectivul nostru este să păstrăm un număr cât mai mare de persoane talentate, iar pe de altă parte să dezvoltăm și să atragem noi resurse pentru a ne continua procesul de dezvoltare și excelență.
Cât de ofertant este Sibiul, ca oraș-gazdă, pentru activitatea dvoastră?
În teritoriu există 5 companii de dimensiuni mici și medii și 2 companii mari care continuă să producă pentru export.
Luigi Marasca, director general
Industria marochinăriei are o tradiție bine înrădăcinată în România, iar acest lucru este demonstrat de prezența unor grupuri importante care activează în teritoriu. Producători locali, ateliere mici și fabrici care continuă să investească, să reinvestească și să se modernizeze, păstrând un echilibru constant între respectul pentru tradiție pe de o parte și nevoia de inovație, de cealaltă parte. Sibiul este un județ cu un potențial fantastic de dezvoltare. În teritoriu există 5 companii de dimensiuni mici și medii și 2 companii mari care continuă să producă pentru export. Acest lucru înseamnă că există interes și oportunități de dezvoltare în acest domeniu.
Capitalul uman este esențial pentru orice industrie și, cred, mai cu seamă pentru marochinărie, în contextul în care România nu excelează, neaparat, cu producători de top la nivel internațional. Cum vă descurcați cu forța de muncă?
Va fi necesară o colaborare strânsă între firmele în domeniu și comunitatea locală
Luigi Marasca, director general
În Sibiu există încă mulți artizani cu experiență în domeniu, însă interesul tinerilor pentru această profesie a scăzut, fapt care pe termen mediu și lung va reduce posibilitățile ca noile generații să se dedice prelucrării pielii. Va fi necesară o colaborare strânsă între firmele în domeniu și comunitatea locală, pentru a stârni din nou interesul pentru aceste profesii și va fi la fel de important să redeschidem școli tehnice profesionale de marochinărie.
Am demarat un proiect de pregătire profesională în cadrul companiei noastre în vederea atragerii de tinere talente, chiar și fără experiență, care să poată învăța meseria; acest lucru ne permite să oferim oportunități de dezvoltare și parcursuri profesionale.
Considerăm necesară această investiție: rezultatele vor fi vizibile atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu-lung. Nu este suficient să ne limităm la căutarea de personal deja pregătit pe piață, lucru care este tot mai dificil. Este important să investim în pregătire, pentru a face față nevoii de o dezvoltare constantă a competențelor profesionale și pentru a fi un angajator mai atrăgător. Acest lucru îmbunătățește inclusiv rata de retenție a angajaților.
În același timp, toate investițiile în pachete salariale și avantaje competitive pe care le oferim, ne ajută să atragem noi persoane, să fim relevanți pe piața muncii și să ne creăm o imagine pozitivă, asigurându-ne o poziție de angajator de top în regiune.
Care e filosofia de lucru a companiei pe care o reprezentați?
Traversăm un proces de transformare, dorindu-ne să devenim cel mai bun angajator în domeniu
Director general, Luigi Marasca
Începând de anul trecut, traversăm un proces de transformare, dorindu-ne să devenim cel mai bun angajator în domeniu, fapt ce presupune ridicarea societății noastre la standardele internaționale atât în ceea ce privește spațiile de lucru, în materie de management al resurselor umane, cât și de leadership. Am creat un mediu familial, deschis implementării unor noi metode de lucru, însă ne dorim ca aspectul prin care ne diferențiem de ceilalți să fie calitatea produselor noastre.
Această filosofie presupune o cultură organizatorică ce tolerează greșelile, transmite feedback-uri continue și încurajează învățarea permanentă. Întrucât este o societate alcătuită în mare parte din artizani, munca noastră necesită foarte multă atenție, dedicare și competențe, dar și o verificare atentă a produselor pe care le realizăm. Modul în care primim și oferim feedback-uri este un aspect asupra căruia încă lucrăm și de care ne ocupăm în cadrul sesiunilor noastre de dezvoltare și comunicare internă.
Ce l-ar determina pe un aspirant la angajare să vină către dvoastră?

Începând cu luna septembrie a anului trecut am demarat un program de pregătire în cadrul căruia instruim persoane cu și fără experiență în domeniul marochinăriei. Aici pot învăța toate fazele de dezvoltare a produselor. Avem formatori dedicați, cu îndelungă experiență în domeniu și care primesc cu drag noi colegi pe care să îi pregătească. Personalul instruit în cadrul acestui program poate ajunge să lucreze în liniile de producție, după ce va fi dobândit o bază solidă de cunoștințe, pe care și-o poate perfecționa într-un mediu dedicat și sigur.
Cum gestionați performanța angajaților?
Avem un sistem de evaluare a performanțelor bazat pe obiective de producție, eficiența și calitatea angajaților noștri, care reprezintă un pilon important pentru atingerea obiectivelor strategice ale societății. Prin acest proces ne dorim să ne implicăm în mod direct toți colegii în procesul de producție, să eficientizăm fluxul de producție și să ne îmbunătățim continuu rezultatele, care reprezintă o parte variabilă a pachetului salarial, pe lângă salariul de bază și se achită lunar în funcție de atingerea obiectivelor echipei.
Sunteți un jucător de top în producerea de poșete. La modul personal, ca director al fabricii din România, de unde pasiunea pentru produsele din piele naturală?
Dintotdeauna am fost pasionat de domeniul modei. Sunt mândru că am știut să profit de această oportunitate. Pasiunea pe care o punem în muncă trebuie să fie motorul nostru, pentru că doar astfel putem obține rezultate extraordinare și putem îndrăzni să fim din ce în ce mai buni.
Dacă ar fi să descrieți, în câteva cuvinte, Sibiul, cum l-ați susprinde ca oraș, loc în care vă petreceți, bănuiesc, cea mai mare parte a timpului?
Poți să te plimbi în natură în fiecare zi, poți să schiezi iarna și să pescuiești vara
Luigi Marasca
Sibiul este orașul central al României, este bine conectat cu restul țării și cu Europa. Este un important centru cultural și economic, cu o peisagistică deosebită. Îmi place foarte mult arhitectura medievală din această zonă și sunt bucuros că orașul traversează o perioadă extraordinară de dezvoltare. Poți să te plimbi în natură în fiecare zi, poți să schiezi iarna și să pescuiești vara, iar dacă ești o persoană dinamică, sunt multe locuri unde te poți vedea cu prietenii în oraș la un film sau la o piesă de teatru. Este un oraș frumos și energic, unde se respiră aer curat de munte, cu multe tradiții și activități variate.
Care este cea mai mare provocare pentru anul 2023?
Pentru echipa Hipic, cea mai mare provocare este aceea de a se dezvolta, de a obține cele mai bune rezultate și de a fi cât mai atrăgătoare pentru noii angajați pe o piață a muncii cu o rată a șomajului aproape de 0%. Să ai ca obiectiv pe termen lung să devii cel mai bun angajator, necesită multă muncă zilnică, și în special implementarea proiectelor stabilite împreună cu colegii noștri, pentru a face diferența atât la nivel intern, în cadrul societății, cât și la nivel extern, sporindu-ne notorietatea în regiune.
