12.9 C
Sibiu
luni, martie 31, 2025

Interviu cu George – O privire asupra evoluției inteligenței artificiale (AI)

Cele mai citite

Într-o lume în continuă schimbare, inteligența artificială (AI) devine o prezență tot mai influentă, modelând nu doar industria, tehnologia, dar și viața cotidiană a fiecăruia dintre noi. Am avut ocazia să discutăm cu George, expert în domeniul IT, cu o poziție de top în compania Regnology (G.B.- Head of Software Development at Regnology) despre cum AI-ul influențează nu doar joburile, dar și viitorul nostru ca societate. În acest interviu, George ne împărtășește cum vede evoluția AI-ului și impactul său în viața personală și profesională.

Pe scurt, ce este inteligența artificială?

Inteligența artificială este o modalitate de a replica gândirea umană prin tehnologie. Practic, încercăm să înțelegem și să transpunem logicile creierului uman în calculatoare, pentru a îmbunătăți procesarea informațiilor și pentru a automatiza anumite procese. Este un pas înainte în dezvoltarea tehnologică, având scopul de a accelera evoluția economiei și de a face viața noastră mai ușoară, prin eliberarea de sarcini repetitive și complexe.

Cum crezi că AI-ul este perceput în industrie și în special în IT?

Industria IT a fost întotdeauna una foarte dinamică, iar în ultimii doi ani am observat o schimbare semnificativă în modul în care AI-ul este folosit. Companiile încearcă să integreze AI în procesele lor pentru a deveni mai eficiente, începând de la dezvoltarea software-ului, până la integrarea complexă a aplicațiilor în industria bancară. Deși tehnologiile nu sunt încă perfect dezvoltate, AI-ul este deja folosit pentru a sprijini programatorii și pentru a le oferi răspunsuri mai rapide și mai eficiente.

Ce crezi despre viitorul AI-ului și impactul său asupra muncii?

George Bontaș

Cred că, pe termen lung, oamenii vor învăța să colaboreze cu AI-ul, dar nu să fie înlocuiți complet. În industria IT, de exemplu, schimbările tehnologice se întâmplă continuu, iar cei care nu se adaptează rămân în urmă. AI-ul nu va face decât să accelereze acest proces, iar aceia care vor învăța să folosească aceste tehnologii vor avea mult de câștigat. Este foarte important ca fiecare dintre noi să învețe să colaboreze cu tehnologia și să se concentreze pe învățarea continuă.

Un risc pe care îl văd pe viitor este legat de tinerii care, astăzi, se bazează foarte mult pe soluțiile AI, fără să pătrundă prea mult și să facă o analiză. Adică, dacă de fiecare dată, în loc să te oprești și să reflectezi pentru a ajunge la o soluție, alegi să folosești o tehnologie externă, atunci ajungi doar să consumi și, practic, îți faci outsourcing la puterea ta mentală în favoarea tehnologiei.”

declară George

Există riscul ca AI-ul să înlocuiască complet oamenii?

Este o frică comună, dar eu cred că, de fapt, AI-ul va sprijini mai mult oamenii decât să îi înlocuiască. În trecut, au existat și alte momente în istorie în care tehnologia a generat frică (de exemplu, în era industrială). Dar, în realitate, automatizarea a adus oportunități și a permis oamenilor să se concentreze pe activități mai creative. Așa va fi și cu AI-ul: va înlocui sarcinile repetitive și va ajuta oamenii să își valorifice mai bine timpul pentru a face lucruri care sunt cu adevărat importante pentru ei.

Reglementările în domeniul inteligenței artificiale sunt clare sau observi măsuri menite să protejeze oamenii/utilizatorii?

În prezent, reglementările în domeniul AI sunt încă în fază incipientă. În Europa, s-au făcut pași în această direcție, dar aceste reglementări ar putea frâna inovația, ceea ce ar putea avantaja alte piețe, precum Statele Unite sau China. Este important ca reglementările să fie echilibrate, astfel încât să protejeze utilizatorii și să sprijine, în același timp, dezvoltarea tehnologică.

Adică noi avem nevoie de creativitate în continuare să explorăm mediul ăsta, nu îl putem opri, pentru că dacă nu va fi explorat mai departe de către Europa, va fi de SUA și dacă nu va fi de SUA, va fi de China. Cu siguranță vor fi destule țări care vor avea interes să continue investiția în această tehnologie,

ne spune George

În comunitatea noastră, la Sibiu, crezi că AI-ul este folosit la nivel mare?

Mi-e greu să pot să-mi dau seama dacă în comunitatea noastră locală o să avem un impact. Ce observ? Observ că sunt un grup foarte mic de oameni care o folosesc soluțiile AI, deci în continuare este la nivelul restrâns. Cred că o să crească numărul de utilizatori, pentru că în momentul de față încă este FREE, e gratis să te folosești de AI și ChatGpt și văd tot mai mulți oameni interesați să înțeleagă ce rezultate ți-ar putea genera în zona asta, chat-urile; dar altfel nu cred că o fie ceva care să transforme cu adevărat modelul de business, modelul de comunicare și așa mai departe.

Crezi că chat-urile AI sunt folosite pentru educație și inspirație sau mai degrabă pentru fun, social media?

Caută acum cele mai importante 5 trenduri din acest domeniu la nivel local, în Sibiu.”Și cu siguranță AI-ul va putea să îți ofere un răspuns mult mai specific și relevant.”

Se poate, zice G.B.

Probabil că deja mulți dintre voi folosesc această tehnologie pentru a găsi soluții rapide la întrebările lor și pentru a crea conținut. Poți face video-uri, poze și poți fi extrem de avangardist în procesul de creație. Eu sunt convins că deja se folosește intens în social media, având în vedere că sunt o mulțime de boți activi.

Vorbind despre tehnologia AI, agenții AI îți permit să le ceri să preia diverse roluri. De exemplu, poți să îi spui: „Tu ești un creator media de la redacția Sibiu 100% și vrei să scrii o știre despre AI. Caută acum cele mai importante 5 trenduri din acest domeniu la nivel local, în Sibiu.” Și cu siguranță AI-ul va putea să îți ofere un răspuns mult mai specific și relevant.”

George Bontaș – Regnology

AI-ul în viața cotidiană – te-a influențat în mod personal?

În viața personală, nu am realizat încă pe deplin cât de mult AI-ul îmi poate influența deciziile. Totuși, sunt conștient că multe dintre soluțiile tehnologice pe care le folosesc în mod zilnic, cum ar fi recomandările de filme sau muzică, sunt alimentate de algoritmi AI. De asemenea, în medicină, AI-ul poate aduce un plus uriaș. De exemplu, ar putea ajuta la diagnosticarea rapidă a bolilor, folosind date istorice și statistici pentru a prezice anumite afecțiuni mult mai precis decât un medic uman.

Eu ce cred că AI-ul ar fi foarte, foarte potrivit ar fi pentru medicină. De ce? Tu dacă ai o bază de date istorică a tuturor cazurilor și pacienților pe care ai, dând informația asta unui AI, predictibilitatea lui de a identifica mult mai repede anumite probleme este mult mai mare, decât cea a unui medic

ne spune George

Și în final, care sunt câteva lucruri pe care lumea nu le știe despre tine, George?

Sunt o persoană dedicată tehnologiei, sunt curios să învăț cât mai mult zilnic, dar și să împărtășesc experiența și cunoștințele mele cu colegii mei și comunitatea. Un lucru pe care nu mulți îl știu despre mine este că sunt pasionat de dezvoltarea de produse software, lucru pe care îl promovez în comunitate deoarece aduc o valoare adăugată.

5 cifre care au legătură cu George Bontaș

18 ani de Industrie TECH

300 de colegi în România, în Regnology

9 ani locuiți în afara țării

10% din timp intră pe chat/zi

1 dată pe săptămână face cumpărături – alimente

George Bontaș

Acest interviu ne oferă o imagine clară asupra modului în care AI-ul va modela viitorul nostru și cum este văzut în industrie. De la automatizarea sarcinilor repetititive la sprijinul în dezvoltarea creativității umane, inteligența artificială promite să aducă schimbări profunde în modul în care trăim și lucrăm.

Articolul interviu face parte din seria Oameni de TREABĂ, un demers al ziarului Sibiu 100% pentru o comunitate forte.

Publicitate
Ultimele știri

Aproape 6.000 de șomeri în județul Sibiu la sfârșitul lunii februarie

Rata șomajului în județul Sibiu a depășit 3% la sfârșitul lunii februarie, anunță Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect