0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Vârfuri și abisuri, un film emoționant la ”ESTE Filmul de Miercuri”. Interviu cu Hilda Sterczer, soția protagonistului filmului

Cele mai citite
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

Vârfuri și abisuri este filmul cu care ”ESTE Filmul de Miercuri” a reînceput proiecțiile în 2023.

Scenariul este bazat pe povestea reală a Hildei Sterczer, soția lui Zsolt Erőss, născut în 7 martie 1968, la Miercurea Ciuc, primul alpinist maghiar care a cucerit Everestul, în 2002.

Pelicula a avut premiera în România în 10 decembrie 2022 la Cinema Muzeul Țăranului, în organizarea Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar București. Filmul a fost evenimentul de închidere a Lunii Filmului European.

O dramă cumplită și o poveste de viață

Eroul filmului, alpinistul Zsolt Erőss, a urcat pe 10 dintre cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri altitudine ale munților Himalaya și Karakorum. În 2010, în urma unui accident datorat unei avalanșe în munții Tatra, și-a pierdut piciorul drept prin amputare, fiind nevoit să poarte proteză. Nu s-a gândit niciun moment să abandoneze viața sportivă. A muncit din greu pentru a fi din nou pe munte, în toamna aceluiași an.

Zsolt Erőss a urcat, având proteză, două dintre vârfurile himalayene de peste opt mii de metri, Lhotse (8516 m) și Kangchenjunga (8586 m). În primăvara lui 2013, după ce a reușit ascensiunea pe Kangchenjunga, a fost dat dispărut și, ulterior, declarat mort. În onoarea sa, sala polivalentă din Miercurea Ciuc îi poartă numele.

Vârfuri și abisuri este primul lungmetraj al tânărului regizor Sándor Csoma.

Filmul rupe tradiția filmelor biografice și prezintă povestea lui Zsolt Erőss din punctul de vedere al soției, Hilda Sterczer, cea care are de înfruntat procesul pierderii soțului și al doliului. În film, pe lângă actorul principal, Zsolt Trill, rolul soției este jucat de actrița Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, Emőke Pál.

În timpul coborârii de pe Kangchenjunga, Zsolt Erőss a dispărut în Himalaya împreună cu însoțitorul său, Kiss Peter. Deși toți ceilalți sunt încă plini de speranță, soția sa anunță în transmisiune directă că nu este necesar să organizeze noi expediții de salvare.

Hilda Sterczer este la rândul ei alpinist cu experiență

Filmul surprinde drama Hildei Sterczer, lupta acesteia de a străbate întunericul în care a cufundat-o moartea soțului. Totul în timp ce încearcă să păstreze o fațadă puternică, pentru cei doi copii pe care îi au împreună, pentru publicul ce îi analizează fiecare mișcare.

Hilda Sterczer – foto Fundația Hópárduc

Hilda Sterczer este la rândul ei alpinist cu experiență. A început cățărarea pe stâncă și pe perete în 2004. În 2006 a absolvit Cursul de bază de alpinism pe stâncă și a făcut primele ascensiuni în Europa. În același an, l-a cunoscut pe viitorul său soț, Zsolt Erőss.

După ce a câștigat experiență alături de el, a urcat pe Kilimanjaro, apoi pe 2 vârfuri de 8.000 de metri în Pakistan, Gasherbrum I (8080m) și Broad Peak (8051m). Cel mai înalt punct în care a stat fără oxigen a fost la 3m mai jos de vârful Makalu (8481m).

”Leopardul zăpezii” – fundația în onoarea lui Zsolt Erőss

După nașterea celor doi copii, în 2009 și 2011, a renunțat la expedițiile de alpinism și a continuat să susțină pasiunea soțului. După moartea acestuia și în onoarea lui, a înființat Fundația Hópárduc (Leopardul zăpezii).

Fundația ajută copiii cu dificultăți de concentrare sau cu probleme emoționale să le depășească cu ajutorul peretelui de escaladă. Unul dintre motto-urile după care se ghidează este: ”Eu cred în dezvoltare. Eu cred că schimbarea este viața însăși”.

”Dragostea pentru munți este mai puternică decât toată durerea”

Am rugat-o pe Hilda Sterczer să ne răspundă la câteva întrebări despre filmul Vârfuri și abisuri, despre evenimentele de acum 10 ani și despre viața ei din prezent.

Cât a fost de dificil pentru tine să te întorci prin acest film la acea perioadă din viață? Să retrăiești experiența pierderii.

Foarte dificilă a fost aducerea aminte, m-a tulburat foarte tare, cu toate că am depășit perioada doliului, am închis-o în mine si deja trăiesc o noua viață.

Scenă din filmul ”Vârfuri și abisuri”

Le-ai spus oamenilor, la un moment dat, să oprească căutările soțului tău. Ai simțit că el nu mai este?

După ce am escaladat eu însămi munți din Himalaya de 8000 de metri, știam că două nopți la peste 8000 de metri sunt fatale. Nu mai era niciun motiv pentru care să-l căutăm în continuare pe Zsolt. Căutătorii ar fi trebuit să meargă mai sus de tabăra 4. Dar nimeni nu si-a asumat această responsabilitate. M-am rugat mult și a fost un moment în care am simțit că trebuie să mă rog ca Zsolt să se fi împăcat creștinește cu moartea. Știam că soțul meu se află într-o situație extrem de dificilă.

Ai escaladat munți foarte înalți la rândul tău. Mai simți încă această ”chemare a munților”?

Dacă mai simt chemarea munților, da, o simt! Dragostea pentru munți este mai puternică decât toată durerea. De fapt, vine un moment în viața fiecărui alpinist când un prieten moare. Acesta este punctul de cotitură, de decizie, pentru că atunci realitatea munților se apropie de noi. Întrebarea este dacă ne asumăm această realitate. Pentru mine a fost înainte de a-l cunoaște pe Zsolt, când un partener de escaladă a murit. Atunci am decis să rămân alături de munte, să continui. Astăzi nu mai urc decât până la 2.500-3.000 de metri, dar pentru noi vacanțele înseamnă munte.

Foto – profil Facebook Hilda Sterczer

Copiii voștri împărtășesc pasiunea tatălui lor, și a ta, pentru cățărare, pentru cucerirea celor mai înalte vârfuri?

Fiul meu face cățărări. În fiecare săptămână merge la antrenament pentru escaladă și iubește lucrul ăsta. Fiicei mele îi place să meargă la munte, să se plimbe prin pădure, dar cățărarea nu este pentru ea.

Ne poți spune mai multe despre ceea ce faci în prezent? Cât de importantă este activitatea fizică și escalada pentru tineri?

Numele de alpinist (porecla de alpinist) al lui Zsolt a fost Snow Leopard, Leopardul Zăpezii. Așa am denumit și fundația unde ajutăm copiii cu probleme de coordonare motorie și probleme de atenție prin escaladă. De asemenea, suntem implicați în îndrumarea copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 7 ani, pentru a-i învăța escalada pe perete. Cățăratul pe perete ajută la coordonarea mișcărilor, iar această coordonare organizează și atenția.

Ce urmează la ESTE Filmul de Miercuri

Cinefilii sibieni se pot bucura săptămânal de filme europene de artă, de autor și de filme românești. Sub titulatura ESTE Filmul de Miercuri au loc proiecții în fiecare zi de miercuri, la Centrul Cultural ”Ion Besoiu”. În 18 ianuarie este programat filmul românesc Oameni de treabă, iar în 25 ianuarie, Conspirație la Cairo, o producție Suedia, Franța, Danemarca, Finlanda.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect