Luni, la sediul Operatorului Regional Apa Târnavei Mari a avut loc semnarea contractului privind asistența tehnică și managementul proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunile Mediaș, Agnita și Dumbrăveni. Contractul are o valoare de 20.990.000 lei fără TVA.
Principalele activități prestate în cadrul acestui contract se referă la asistența în managementul proiectului, respectiv asistență pe parcursul implementării proiectului pentru îndeplinirea cerințelor din contractul de finanțare, optimizarea activității personalului operatorului, informarea publicului și publicitatea proiectului, actualizarea modelului hidraulic, dezvoltarea unui management eficient de control al pierderilor de apă, managementul nămolurilor și al reziduurilor din stațiile de epurare și revizuirea Master Plan-ului după implementarea proiectului.
Alte activități prevăzute se referă la activitatea de supervizare a contractelor de lucrări, respectiv faza de pre-construcție, faza de construcție; faza de post-construcție.
“Acest contract de servicii, ca de altfel întreg Proiectul regional va contribui la dezvoltarea socio-economică a zonei prin îmbunătățirea condițiilor de viață în mediul rural prin înființarea sistemelor de colectare a apelor uzate și prin asigurarea furnizării apei potabile de calitate, crearea de noi locuri de muncă atât în etapa de implementare, cât și în cea de exploatare a investițiilor.
Cel mai semnificativ beneficiu al proiectului este impactul pozitiv al conformării cu acquis-ul de mediu. Astfel, reabilitarea și extinderea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare vor avea ca rezultat creșterea calității vieții populației în ceea ce privește sănătatea și confortul.
Reamintim că, „Proiect Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în Regiunile Mediaș, Agnita și Dumbrăveni, Județul Sibiu” (cod SMIS 137169), finanțat din Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 (POIM), are o valoare totală de 700.258.507,21 RON (inclusiv TVA).
Finanțarea investiției se face astfel: 94% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 13 % bugetul de stat și 2% bugetele locale. Contribuția Operatorului Regional la finanțarea investiției este de 6%”, au transmis reprezentanții operatorului Apa Târnavei Mari Mediaș.