Vineri, la sediul operatorului regional Apa Târnavei Mari a avut loc semnarea contractului „Extindere rețele de apă, rețele de canalizare, conducte de aducțiuni și gospodării de apă în comunele Dârlos, Brateiu, Blăjel, Ațel, Biertan și Hoghilag (Valchid) din județul Sibiu”, din cadrul proiectului major „Proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uza-tă în regiunile Mediaș, Agnita și Dumbrăveni, județul Sibiu”.
Contractul are o valoare de aproape 52 de milioane de lei. Durata prezentului contract este de 24 luni, de la data emiterii ordinului de începere a contractului și reprezintă durata de execuție a contractului.
Obiectul contractului constă în derularea unor lucrări în sectorul de apă, respectiv, realizarea unor conducte de aducțiune apă pe traseul Mediaș – Brateiu – Buzd – Ațel – Dupuș – Biertan – Copșa Mare – Valchid și traseul Mediaș – Valea-Lungă – Păucea.
Conducta de aducțiune Mediaș – Valchid va asigura alimentarea cu apă a 7 localități. Este vorba despre Buzd, Brateiu, Ațel, Dupuș, Biertan, Copșa Mare și Valchid și va avea o lungime totală de peste 25 de kilometri, iar pe traseul acesteia se vor realiza 3 stații de pompare apă potabilă. Conducta de aducțiune Mediaș – Păucea va avea o lungime de peste 6,3 kilometri iar pe traseul conductei se va realiza o stație de pompare apă potabilă. Pe lângă cele două aducțiuni, obiectul contractului mai prevede lucrări la nivelul localităților din comunele Dârlos, Brateiu, Blăjel, Ațel, Biertan și Hoghilag.
Astfel, în ceea ce priveşte sectorul apă se are în vedere extinderea și reabilitarea sistemului de alimentare cu apă în localitatăţile Valea Lungă, Buzd, Brateiu, Ațel, Dupuș, Biertan, Copșa Mare, Richiş, Valchid şi în localitatea Păucea.
În privinţa canalizării se are în vedere extinderea sistemului de canalizare menajeră în localitatea Dârlos extinderea conductei de refulare Brateiu – Dârlos – Mediaș.
Contractul face parte din „Proiect Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în Regiunile Mediaș, Agnita și Dumbrăveni, Județul Sibiu”, finanțat din Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, cu o valoare totală de 700.258.507,21 lei(inclusiv TVA). Finanțarea investiției se face astfel: 94% din fonduri publice nerambursabi-le, din care 85% Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 13 % bugetul de stat și 2% bugetele locale. Contribuția operatorului regional Apa Târnavei Mari la finanțarea investiției este de 6%.