Pompierii sibieni au intervenit, în ultimele 24 de ore, pentru localizarea și lichidarea a peste zece incendii izbucnite la vegetația uscată, resturi vegetale și fond forestier ceea ce reprezintă o creștere alarmantă a numărului de arderi necontrolate.
Cauza probabilă de producere a acestor evenimente a constituit-o utilizarea focului deschis în spații deschise, cetățenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetației uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafața totală de ardere a fost de peste 20 de hectare vegetație uscată, resturi vegetale și fond forestier. Incendiile s-au produs în Bradu, Apoș, Coveș, Pelișor, Ighișu Vechi, Aciliu, Bârghiș, Veștem, Axente Sever și în Sibiu, pe Calea Turnișorului.
Reprezentanții Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu îndeamnă primăriile de pe raza județului Sibiu să intensifice în această perioadă mediatizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor la arderile necontrolate de vegetație uscată, precum și riscurile la care se expun, prin afișarea acestora în locuri publice vizibile cetățenilor și accentuarea comunicării membrilor servicilor voluntare pentru situații de urgență cu comunitatea.
Potrivit Hotărârii Guvernului României 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.