Asociația Energia Inteligentă a montat cinci panouri fotovoltaice în cadrul proiectului Energie pentru Viață. Lansat la începutul lunii martie, proiectul și-a propus montarea de panouri fotovoltaice în gospodării izolate din Munții Apuseni.
necesare, investițiile pentru conectarea acestor gospodării la rețeaua de electricitate nu demonstrează criteriul de eficiență pentru operatorul de distribuție, așadar, șansele lor de a fi racordate la electricitate sunt foarte mici. În același timp, finanțările pentru montarea de panouri fotovoltaice exclud gospodăriile care se găsesc la mai puțin de 2 km de rețeaua de energie existentă, astfel, aceste gospodării nu aveau șanse de a avea energie electrică.
”Energie pentru Viață” a fost lansat cu ocazia aniversării a cinci ani de activitate a Asociației Energia Inteligentă, cu scopul de a face o diferență pentru familiile vizate de acest proiect. În același timp, asociația și-a propus să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că în România, țară europeană, în secolul XXI, potrivit unei estimări a Ministerului Energiei, în 2018 peste 52.000 de gospodării nu aveau curent electric. O estimare a Asociației Energia Inteligentă arată faptul că, dintre acestea, aproximativ 9.000 de gospodării nu au nici o speranță de a vedea energia electrică, fiind situate suficient de departe pentru a nu fi racordate la rețeaua de energie electrică, dar prea aproape de această rețea pentru a beneficia de finanțare pentru montarea de panouri fotovoltaice.
Startul implementării proiectului ”Energie pentru viață” a fost dat, recent, la Mediaș, în cadrul evenimentului cu același nume, găzduit de Muzeul Gazelor Naturale. Evenimentul a reunit jurnaliști, membri ai asociației și reprezentanți ai companiilor care au susținut acest demers al Asociației Energia Inteligentă.
”Proiectul Energie pentru viață a avut un ecou puternic în rândul companiilor unde am solicitat sprijin și într-un timp scurt am reușit să atragem finanțarea necesară pentru a monta panouri fotovoltaice în 5 gospodării izolate din Munții Apuseni. Am fost încrezători încă de la început că proiectul nostru va avea șanse de reușită și iată-ne astăzi, în Comuna Întregalde din Munții Apuseni unde am montat deja panourile fotovoltaice în 5 case vizate de acest proiect.
Alături de echipa de montaj am petrecut căteva zile în această zonă și am dus la bun sfârșit instalarea panourilor și toate cele 5 case au acum curent electric. Viața locuitorilor acestor gospodării se va schimba cu mult în bine, iar acest lucru nu ar fi fost posibil fără sprijinul companiilor care au crezut în proiectul nostru, ne-au susținut și cărora le mulțumim”, a spus Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.