Este perioada în care toată lumea se pregătește pentru sărbători și desfășoară o serie de activităţi în gospodării pentru pregătirea preparatelor din carne, cum ar fi sacrificarea animalelor sau afumarea produselor specifice Crăciunului. În această perioadă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu a transmis locuitorilor județului mai multe recomandări privind respectarea unor măsuri de prevenire și apărare împotriva incendiilor.
Locul ales pentru sacrificarea porcului și realizarea tuturor operațiunilor specifice tradiției, în care se include și utilizarea focului deschis, trebuie să fie la o distanţă de siguranţă faţă de construcţii sau depozite de furaje. În apropierea locului în care se desfășoară activitățile, trebuie asigurate mijloacele de primă intervenţie (recipiente cu apă sau stingătoare. Buteliile de gaz utilizate trebuie să fie menținute la distanţă faţă de arzător, iar furtunurile de alimentare să aibă la capete coliere de fixare şi să nu prezinte fisuri.
Se interzice folosirea flăcării pentru verificarea etanşeităţii buteliei, a garniturilor sau a furtunului/conductei de gaz. Verificarea buteliei se efectuează în condiții de siguranță și respectând cu celeritate normele de apărare împotriva incendiilor. Buteliile nu trebuie încălzite cu flacără și nici folosite în poziţie culcată, răsturnată sau înclinată. Amenajarea afumătorilor se realizează în spații construite din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile, amplasate la distanţe de siguranţă faţă de restul construcţiilor şi supravegheate pe toată perioada funcţionării.