15 copii și adolescenți din satele Laslea și Mălâncrav au descoperit patrimoniul local imaterial prin ateliere educaționale interactive.
Acest lucru a fost posibil prin intermediul proiectului „Edu-Made in Mălâncrav”, implementat de Asociația Casa Naturii în perioada iulie-septembrie 2021, cu sprijinul finanțării obținute în cadrul programului Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.
Scopul proiectului a fost revalorizarea comunității rurale de către copii, prin descoperirea patrimoniului local și a meșteșugurilor tradiționale din Transilvania. În fiecare săptămână, copiii au lucrat în echipă, au cusut și țesut, sub îndrumarea unui artizan popular, și au învățat despre simbolistică, istorie locală și valoarea internațională a patrimoniului local.
Pe lângă atelierele practice, copiii au aflat despre lista monumentelelor înscrise în patrimoniul UNESCO și, în urma unei dezbateri, au stabilit că desenele de pe fațadele caselor din Mălâncrav, care indicau ocupația și tipul de meșteșug practicat de proprietarii casei respective, merită să fie promovate ca element important al patrimoniului local.
Proiectul a urmărit să îi ajute pe copii să înțeleagă mai multe despre autenticitatea locurilor în care trăiesc, pentru ca, pe termen lung, aceștia să devină viitorii adulți care protejează moștenirea culturală și se dedică dezvoltării sustenabile a satelor lor. Astfel, „Edu-Made in Mălâncrav” face parte din eforturile de dezvoltare locală din ruralul sibian, investind, prin educație, în tinerii care locuiesc în satele din Colinele Transilvaniei.