Până anul trecut, indemnizațiile pentru concediile medicale erau taxate cu 25% pentru contribuțiile la asigurările sociale (CAS) și cu 10% impozit pe venit, însă de la începutul acestui an, la acestea se adaugă alți 10%, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS).
De la începutul anului, problema numărului de concedii medicale acordate în 2023 s-a rostogolit în presă și mai ales, în rândul angajaților. Premierul României, Marcel Ciolacu, spunea în luna februarie că au fost raportate 274.000 de concedii acordate pentru dureri de spate: „Au fost 187.000 de concedii medicale date în România fiindcă am strănutat și am fost răciți. Vrem să facem ordine în România sau vrem să continuăm”.
La polul opus este Valeria Herdea, Președintele CNAS, care îl contrazice pe Ciolacu și spune că numărul concediilor medicale acordate anul trecut este de două ori mai mic decât media ultimilor cinci ani și că numărul persoanelor bolnave este tot mai ridicat, potrivit euronews.ro.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate a transmis, la solicitarea HotNews.ro, date privind topul județelor cu cele mai multe concedii acordate în 2023, dar și numărul total la nivel național. Astfel, anul trecut au fost acordate 3.361.223 ce certificate de concediu medical, iar în top 10 al județelor cu cele mai multe certificate se află și Sibiul. Iată topul:
1. București – 267.949 de certificate
2. Cluj – 201.284 de certificate
3. Prahova – 155.135 de certificate
4. Iași – 151.613 de certificate
5. Mureș – 147.918 de certificate
6. Timiș – 141.352 de certificate
7. Sibiu – 127.104 de certificate
8. A.O.P.S.N.A.J. (Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești) – 122.327 de certificate
9. Argeș – 121.766 de certificate
10. Brașov – 121.540 de certificate
Județele cu cele mai puține certificate de concediu medical acordate sunt Călărași, Ialomița, Tulcea, Vaslui și Caraș, însă în aceste județe, și numărul de locuitori este mai mic decât în județele din top.
De vorbă cu sibienii
Am întrebat mai mulți angajați sibieni dacă și-au luat în 2023 concedii medicale doar pentru a-și rezolva diverse probleme, chiar dacă nu erau legate de sănătate. Cei mai mulți nu și-au oferit acordul pentru precizarea numelui.
„Mi-am luat concediu medical la începutul lui 2023, sincer fără a avea nevoie de el, l-am luat pentru a-mi rezolva eu niște lucruri pe care nu puteam să le mai amân”.
„Eu am luat concediu medical, însă pentru sarcină. A trebuit să merg la controale și practic am fost nevoită. Acum sunt în concediu de creșterea copilului”.
„Mi se pare o prostie să îți iei concediu medical doar așa, să ai zile libere. Nu mi se pare corect nici din partea angajatului și nici din partea medicului care a dat concediu pe nemeritate. Am fost lăsați să muncim și trebuie să facem asta. Nu spun că atunci când avem o problemă de sănătate nu trebuie să ne odihnim, spun că nu trebuie să stăm acasă doar că suntem puțini răciți. E o prostie după părerea mea”, spune Ioan.
„Când m-am simțit mai rău sau am fost răcit i-am cerut angajatorului să lucrez de acasă, nu a fost nicio problemă. Mie mi-a convenit”, mărturisește Costin.
„Avem organisme diferite, unii răcesc mai des, alții au sistemul imunitar bine pus la punct. Fiecare își ia concediu medical când vrea, dar părerea mea e că trebuie luat atunci când chiar ai nevoie”, precizează Mărioara.