3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Condamnare definitivă în dosarul de corupție de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate

Cele mai citite

Unul dintre cele mai mari dosare de corupție din sistemul medical românesc a ajuns la final, odată cu condamnarea fostului șef al CNAS la închisoare. Faptele pentru care a fost acuzat și condamnat sunt de luare de mită, cu legătură directă cu funcția pe care o ocupa.

Sistemele informatice de proastă calitate pe care le deține statul și care fac viața românilor un coșmar sunt direct legate de corupția care a guvernat cele mai multe din achizițiile de astfel de soluții IT pentru instituții, ministere și alte entități. La CNAS, fostul președinte Lucian Duță a fost suspectat de mai multe fapte de corupție de-a lungul timpului, perioada în care el a condus CNAS fiind marcată de mai multe scandaluri legate de utilizarea fondurilor uriașe pe care instituția le încasa și le încasează de la contribuabili.

Dosarul pe care DNA a reușit să-l ducă până la capăt și să obțină condamnarea lui Lucian Duță se referă la două contracte pentru realizarea de programe informatice, respectiv a sistemului unic integrat prin care urmau să fie operate cardurile de sănătate ale românilor. Unul dintre contracte avea ca obiect sistemul informatic unic integrat al asigurărilor de sănătate, celălalt la Cardul Național de Asigurări Sociale de Sănătate și conectarea lui cu Sistemul Informatic Unic Integrat.

Prima condamnare a lui Lucian Duță a fost dată de Tribunalul București, în urmă cu un an și jumătate, iar acum Curtea de Apel București a menținut sentința dată de judecători în 2020. Decizia judecătorilor prevede ca Lucian Duță să execute o pedeapsă de șase ani de închisoare, iar suma de bani pe care a primit-o de la cele două companii sub formă de mită să fie confiscată.

Lucian Duță a fost trimis în judecată în 2018, la finalul investigațiilor derulate de procurorii DNA, care vizau perioada 2010 – 2012, în care acuzatul deținuse funcția de președinte CNAS. Dovezile procurorilor prezentate judecătorilor au stabilit că Duță a primit 800.000 de euro în numerar și 5,5 milioane de euro prin diferite transferuri bancare, de la două firme care doreau să obțină contractele de realizare a celor două softuri. Comisionul cerut de președintele CNAS era de 10% din fiecare valoare subsidiară contractului.

Potrivit sentinței Curții de Apel, publicată acum, judecătorii „condamnă pe inculpatul Duţă Nicolae-Lucian la pedeapsa de 6 ani închisoare, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată (4 acte materiale)”. Pentru acoperirea prejudiciului, respectiv confiscarea sumei de 6,3 milioane de euro primită ca mită, judeăctorii au pus sechestru pe bunurile lui Lucian Duță, în valoare de 2,29 milioane de euro, după ce s-a reușit confiscarea sumei de 4 milioane de euro, bani și bunuri imobile plătite ca mită. Printre acestea, s-a numărat un sechestru pe o sumă de 2,18 milioane de euro, din conturile deschise la o bancă din Elveția, și de 1,5 milioane de euro, sub formă de bunuri imobile din București. Duță a avut impusă și o cauțiune de 4,5 milioane de lei, la momentul eliberării sale din arest preventiv.

În timpul anchetei, Lucian Duță a admis parțial faptele de care a fost acuzat, respectiv a negat primirea sumei de 800.000 de euro cash.

Dosarul deschis de DNA a fost declanțat de companiile care au plătit aceste sume, președintele CNSAS fiind denunțat de reprezentanții acestor firme.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Ilie Bolojan este noul președinte al PNL și anunță că partidul o va susține, “fără niciun fel de negociere”, pe Elena Lasconi

Ilie Bolojan este noul președinte interminar al PN și a anunțat că partidul o va susține, “fără niciun fel...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect