0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Maricuța rămâne cu terenurile. Judecătorii au respins cererea DNA de confiscare

Cele mai citite

Primul proces al fostului primar din Șelimbăr Ioan Daniel Maricuța, pe tema terenurilor care ar fi fost obținute prin fapte de corupție, proces inițiat de DNA , s-a încheiat în favoarea „intimaților”. Cererea procurorilor de confiscare specială a fost respinsă, ca fiind inadmisibilă. Procesul penal, separat de cererea de confiscare, se desfășoară separat, dar nu are încă fixat un termen.

În paralel cu procesul pe care DNA l-a demarat prin trimiterea în judecată a lotului Maricuța, pentru fapte de corupție, procurorii au solicitat o măsură suplimentară, o măsură de siguranță, numită confiscare specială, care viza terenurile pe care inculpații le-ar fi obținut în mod fraudulos, după cum susțin anchetatorii.
Măsura ar fi fost justificată de prevederile Noul Cod Penal, care impune această sancțiune de drept penal ce constă în „transferul silit şi gratuit al dreptului de proprietate asupra unor bunuri din patrimoniul persoanei care a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală, ne­justificată, în patrimoniul statului, întrucât, dată fiind legătura acestor bunuri cu fapta săvârșită ori din cauza naturii lor, deținerea în continuare de către persoana respectivă ar prezenta pericolul săvârșirii unor noi fapte prevăzute de legea penală(258)”.
Judecătorii au respins cererea făcută de procurori, fiind considerată inadmisibilă, însă hotărârea a fost atacată cu recurs de DNA.
Pronunțarea sentinței a fost amânată pentru o zi față de data stabilită inițial, ea fiind dezbătută în camera de consiliu.
Fostul primar Daniel Maricuța a fost trimis în judecată la sfârșitul lunii martie, într-un dosar ce trenează de șapte ani, mai întâi la procurorii din Alba, ulterior la cei de la DNA.
Faptele de care este acuzat Ioan Daniel Maricuța sunt constituire a unui grup infracțional organizat, două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite dintre care una în formă continuată (7 acte materiale) și spălare a banilor în formă continuată (2 acte materiale). Alături de el au mai fost trimiși în judecată SCUMPU ELENA, secretar al Comunei Șelimbăr, județ Sibiu, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite dintre care una în formă continuată (7 acte materiale) și alte 10 persoane fără funcții sau alte calități oficiale (Iuga Ioan, Haiduc Sorin, Cândea Lucian Radu, Lupu Marius Bogdan, Schuster Michael, Hordobeţ Iulian Horea, Indreş Mihai, Mila Pavel, Maricuţa Mirela, Răsteanu Daniel) pentru diferite fapte: constituire a unui grup infracțional organizat, spălare a banilor în formă continuată, instigare la spălare a banilor în formă continuată.
De asemenea, a fost trimis în judecată și executorul judecătoresc MARIN VASILE, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite.
Trei societăți comerciale ale primarului Maricuța, SC ALCORADU SRL, SC VINARIA SA, SC REAL R&D COMPANY SRL vor fi și ele acuzate de comiterea infracțiunii de spălare a banilor.
Rechizitoriul întocmit de procurorii DNA a stabilit pe baza probelor că în perioada 2000 – 2015, în calitate de primar și de președinte al Comisiei locale pentru aplicarea legilor fondului funciar al comunei Șelimbăr, județul Sibiu, inculpatul Maricuța Ioan Daniel împreună cu inculpata Scumpu Elena și cu un alt inculpat, persoană fără calitate specială, ar fi constituit o grupare infracțională ce avea ca scop acapararea abuzivă a unor terenuri, prin nesocotirea drepturilor legale ale persoanelor îndreptățite la reconstituire, și valorificarea acestora către diverși investitori.
Rechizitoriul mai spune că, profitând de funcțiile deținute la nivelul comisiei locale menționate, inculpații Maricuța Ioan Daniel și Scumpu Elena ar fi determinat mai mulți solicitanți îndreptățiți la reconstituirea dreptului de proprietate sau moștenitori ai acestora să accepte semnarea unor procuri notariale prin care să împuternicească anumite persoane indicate de inculpați să vândă terenurile care urmau a fi atribuite. Pentru a-i face să semneze procurile, inculpații ar fi apelat fie la mijloace de presiune asupra solicitanților îndreptățiți sau tracasare,
Potrivit procurorilor, inculpații Maricuța Ioan Daniel și Scumpu Elena ar fi obținut un folos necuvenit pentru membrii grupului infracțional constând în dreptul de proprietate asupra suprafeței totale de 36,38 hectare cu o valoare de 15.800.726 euro (valoarea de piață în 2018).
Din acest total, 21,16 hectare reprezintă terenuri pentru care statul român a fost deposedat în mod fraudulos și abuziv (suprafețe aflate în proprietatea privată a statului și atribuite de inculpați unor persoane neîndreptățite).
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect