În cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu a fost înființat Centrul de Intervenție pentru Victimele Violenței Sexuale, în baza unui protocol de colaborare încheiat cu Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, Consiliul Județean și Direcția Generală de Asistență Socială, pentru a asigura o intervenție coordonată în cazurile de violență sexuală asupra femeilor, în cadrul unui program pilot care promovează o abordare centrată pe răspunsul adaptat la nevoile de asistență ale victimelor agresiunilor sexuale.
În baza acestui protocol, SCJU Sibiu a pus la dispoziție un spațiu (cabinet medical) care a fost dotat prin bugetul proiectului coordonat de ANES, cu echipament medical specific, mobilier și consumabile medicale necesare.
Acest centru nu este organizat ca un serviciu social, nu are angajați care să asigure un anumit program de funcționare, fiecare persoană implicată aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu. Centrul a fost creat cu scopul de a facilita intervenția multidisciplinară în cazuri de violență sexuală care să permită victimelor să acceseze toate serviciile existente, în mod gratuit și în cel mai scurt timp posibil.
Situația violenței sexuale în ultimii 3 ani în statisticile Spitalului Județean
La nivelul UPU a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu au fost înregistrate 9 victime ale violenței sexuale, toate femei, care au solicitat servicii de îngrijiri medicale fie prin UPU fie prin ambulatoriul de specialitate, în perioada menționată. Dintre acestea, 4 cazuri au fost raportate în 2022, 4 în 2023 și un caz în 2024.
Din cazurile menționate mai sus, două persoane au fost minore.
Intervenția multidisciplinară realizată la nivelul spitalului se referă la implicarea unei echipe formate din personal medical din UPU și/sau din cadrul ambulatoriului de specialitate al secției de obstetrică-ginecologie, în funcție de caz, psiholog, asistenți sociali ai spitalului și din cadrul DGASPC și reprezentanți ai poliției și medicină legală dacă victima dorește să depună plângere și este de acord cu prelevarea de probe biologice.
Activitatea de intervenție pentru victimele violenței sexuale se realizează prin intermediul personalului deja existent în spital care este de gardă la momentul prezentării victimei la spital – asistent social, asistent medical, medic legist și medic ginecolog. Prin urmare, nu sunt alocate posturi suplimentare pentru funcționarea centrului.
Suport pentru victimele agresiunilor sexuale
Serviciile acordate la nivelul centrelor de intervenție pentru victimele violenței sexuale se referă la asistența post-traumatică a victimelor, respectiv asistență medicală de urgență, examinare medicală de specialitate, în funcție de caz, prelevare de probe biologice furnizarea de consiliere psihologică inițială, informare cu privire la serviciile gratuite de care victima poate beneficia, respectiv identificarea nevoilor victimei pentru stabilirea tiparului intervenției, asigurată prin colaborarea cu asistenții sociali din cadrul DGASPC.
Personalul care se ocupă de primirea și tratarea pacientelor victime ale violenței sexuale a participat la o serie de seminarii pe acest subiect.
Consilierea pentru victimele violenței sexuale este asigurată de psihologii clinicieni angajați ai unităților medicale. Psihologul realizează o evaluare inițială, identifică nevoile imediate și specifice ale victimei și stabilește împreună cu aceasta obiective clare și realiste, decizia de a continua consilierea psihologică aparținându-i victimei. Un obiectiv important în consilierea psihologică îl reprezintă dezvoltarea unui plan de siguranță care să satisfacă nevoia de protecție reală a victimei și sprijinirea ei pentru a se reîntoarce la activitățile cotidiene care îi oferă încredere și autonomie. Scopul este de a ajuta victima să depășească trauma și să dezvolte mecanisme de suport eficiente.
Centrul de intervenție pentru victimele violenței sexuale a fost înființat în anul 2021 ca program pilot în cadrul proiectului predefinit „Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România” finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021, Programul Justiție, fiind dotat de către ANES cu mobilier, echipament și instrumentar medical specific. În prezent nu există stabilit un buget anual disponibil pentru acest centru.
Vrei mai multe informații, știri bune, reportaje și interviuri pe zi? Ne-ar ajuta foarte mult o recenzie de la tine. Intră AICI.