-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Explicații și consecințe privind decizia CCR referitoare la purtarea măștii. Când renunțăm la mască și ce facem cu amenzile

Cele mai citite

Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțională Ordonanța de Urgență 192/2020. Prin această ordonanță se modifica o lege anterioară, Legea 55/2018, fiind introduse unele restricții suplimentare specifice pandemiei și stării de alertă. Curtea a constatat că adoptarea acelei ordonanțe s-a făcut fără respectarea Constituției, adică nu s-a cerut și primit avizul Consiliului Legislativ.

Care sunt efectele deciziei CCR
Ordonanța de Urgență 192/2020 este neconstituțională și, odată cu decizia luată de CCR în acest sens, acest act normativ devine nul. Dar procedura nu este la fel de simplă precum publicarea știrii bazată pe comunicatul CCR. Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a explicat când intră în vigoare decizia CCR. Mai exact, ca orice act cu putere de lege, el produce efecte în momentul publicării în Monitorul Oficial. Până la acel moment, ordonanța incriminată este încă în vigoare, iar instituția obligată să o aplice, respectiv Poliția, are toată puterea să aplice amenzi sau alte sancțiuni prevăzute.
Odată ce va fi publicată în MO, Constituția prevede ca Guvernul României să ia măsuri pentru a intra în legalitate, într-un termen de 45 de zile. Așadar, dacă guvernul dorește, poate emite o nouă ordonanță, care să aibă și avizul Consiliului Legislativ.
Ce spune Guvernul României
Guvernul României, prin purtătorul de cuvânt, a admis că nu se mai poate face nimic în acest sens: „Deciziile CCR nu se pot pune în discuție, dar așteptăm motivarea și de îndată Guvernul va lua o decizie în conformitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
Și ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a recunoscut faptul că prevederile OUG 192 sunt anulate, odată cu această decizie a CCR. ”Nu pot să spun cum este situaţia din punct de vedere juridic, dar, în mod evident, în momentul în care o ordonanţă este declarată neconstituţională de către Curte, decizia trebuie respectată. Mai există o prevedere legală într-o lege care se referă la utilizarea măştii de protecţie în interior care rămâne valabilă. În ceea ce priveşte utilizarea măştii în spaţiile libere, într-adevăr, odată cu publicarea hotărârii CCR utilizarea în spaţiul exterior nu mai este obligatorie”, a explicat Alexandru Rafila.
”Fiecare o să facă cum crede, după ce acest act normativ va fi abrogat. Eu atunci când sunt la risc să mă îmbolnăvesc, o să port mască, acolo unde e aglomeraţie în spaţiu deschis. Nu are importanţă dacă e sau nu un act normativ în vigoare. Fac lucrul acesta pentru că aşa consider eu că este corect”, a mai spus Rafila, într-o intervenție TV. El a recomandat românilor să poarte masca în spațiile aglomerate, chiar dacă nu va mai exista o lege care să oblige la acest lucru.
”Utilizarea măştii are un scop de protecţie într-o perioadă când există transmisibilitate intensă a virusului. Eu personal, ca medic şi ca om, recomand utilizarea măştii, cel puţin atunci când discutăm de aglomeraţie, în mijloacele de transport, sau acolo unde un număr mare de persoane stau într-un spaţiu limitat, chiar dacă este în exterior”, a argumentat ministrul Rafila.
Ce a decis CCR
Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020, invocând că a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.
Curtea precizează că, prin efectul acestei decizii,rămân în vigoare celelalte prevederi din Legea 55 și din Legea 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, urmând să fie eliminate doar dispozițiile cuprinse în OUG 192/2020.
Care sunt prevederile 192/2020 care vizau purtarea măștii
Articolul 13, litera a), se modifică și va avea următorul cuprins:

  1. a) obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă;

În forma inițială, articolul 13 din Legea 155 instituia:
„obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă”.
Prin urmare, din OUG a dispărut sintagma „spaţiile publice închise”, ceea ce înseamnă obligativitatea purtării măștii și în aer liber.
Ce se întâmplă cu amenzile date pentru nepurtarea măștii
Anularea OUG 192 va aduce o nulitate a amenzilor aplicate în baza acestei ordonanțe, precizate explicit pe procesele verbale. Este vorba despre nepurtarea măștii în spații publice. De asemenea, specialiștii în drept au explicat că în situațiile în care amenzile au fost contestate în instanță iar judecătorii au dat deja o decizie de aplicare a amenzii, aceste decizii sunt definitive și nu mai pot fi anulate. Cei care nu au plătit amenda sau care au contestat procesul verbal și sunt în curs de judecată, vor beneficia de anulare a procesului verbal, dar numai după ce decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial.
În cazul în care a fost plătită amenda fără a fi contestată, poate fi început un demers juridic de recuperare a banilor, în instanță, iar pe baza deciziei pot fi recuperați banii.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect