-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Propunere controversată a USR PLUS: cărțile de identitate să nu mai conțină și domiciliul persoanei

Cele mai citite

Dan Barna, președinte al USR PLUS, a anunțat că vrea să propună partenerilor de coaliție o modificare a conținutului cărților de identitate, în contextul în care aceste documente se schimbă în acest an într-un nou format. Liderul USR PLUS susține că ar trebui eliminată adresa de domiciliu de pe aceste acte.

„Un alt element important pe care îl vom discuta în coaliţie şi îl vom propune colegilor noştri este acela de a nu mai avea, cum este situaţia foarte multor state europene, de a nu mai avea domiciliul pe cartea de identitate, de a desface această legătură cumva artificială în care identitatea omului este condiţionată de existenţa domiciliului pe cartea de identitate pentru că asta ar permite şi o participare la vot mult mai flexibilă şi mult mai firească”, a declarat Dan Barna, în Parlament. Președintele USR PLUS și vicepremier în Guvernul Cîțu susține că mai multe țări din Europa au eliminat această informație de pe actele de identitate.

„Asta vrem şi noi, să nu mai fie condiţionată existenţa domiciliului, să nu mai fie pe cartea de identitate, deci elementele definitorii ale identităţii să nu mai cuprindă şi domiciliul. Că poate să aibă şi un efect electoral, asta urmează să vedem în reglementare. Oricum, vor fi tot aşa, liste de oameni care locuiesc. Primăria are domiciliul cetăţenilor. Acelea nu dispar. În momentul în care depui documentele pentru cartea de identitate, să nu mai fie necesară şi acea dovadă a adresei, adresa fiind cea pe care o declari sau cu care eşti înregistrat în celelalte documente ale primăriei, ale autorităţilor locale”

Eliminarea domiciliului de pe cărțile de identitate este o măsură controversată și care are o serie de avantaje, dar și dezavantaje, potrivit specialiștilor. Cel mai probabil, pentru USR PLUS această măsură ar trebui să elimine restricțiile de vot ale celor care nu și-au actualizat domiciliul în cărțile de identitate, deși locuiesc în alte localități decât cele în care au primit documentele. „Asta ar permite şi o participare la vot mult mai flexibilă şi mult mai firească”, a recunoscut Barna în fața jurnaliștilor. Pe de altă parte, ar fi create o serie de obstacole în utilizarea cărților de identitate pentru diferite activități, acestea fiind cea mai solidă dovadă a domiciliului pentru cetățenii români. În foarte multe situații, în raport cu instituțiile publice, dar și cu entități private, s-ar crea necesitatea ca persoanele să prezinte documente suplimentare prin care să-și dovedească adresa de domiciliu.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, a anunțat în luna aprilie că noile cărți de identitate, echipate cu cipuri de stocare a datelor, vor fi disponibile începând din august, 2021, urmând să fie distribuite treptat, într-o primă etapă persoanelor cărora le expiră buletinele. Cărțile sunt elaborate și pus în circulație de MAI, în timp ce MCID se ocupă de gestionarea cloud-ului în care vor fi stocate datele. Cărțile de identitate electronice vor conține un spațiu în care va putea fi stocată și semnătura digitală a persoanelor. Cardul va putea fi folosit și în locul cardului de sănătate, potrivit autorităților.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect