Nu doar hainele pe care le purtăm ci și mare parte dintre aparatele și echipamentele pe care le folosim zi de zi au în prezent o ”speranță de viață” redusă. Sunt convinsă că aveți zeci de exemple cu produse ce au rezistat strict perioada garanției și poate nici aceea.
Problema nu este necunoscută la nivel înalt. Produsele pe care le utilizăm au o speranță de viață scăzută uneori artificial, de dragul profitului. Luna aceasta, eurodeputații au sprijinit un proiect legislativ care își propune să îmbunătățească etichetarea și durabilitatea produselor. Teoretic, acesta va pune capăt declarațiilor înșelătoare, cum ar fi „ecologic”, „natural”, „biodegradabil”, „neutru din punct de vedere climatic” sau „eco”.
Propunerea de directivă europeană urmărește și să combată uzura morală prematură a produselor de pe piață. Pentru a încuraja consumul și a-și spori profiturile, multe companii produc bunuri făcute din materiale de proastă calitate, cu o ”speranță de viață” scăzută.
Ca să dau un exemplu personal, voiam să achiziționez un mixer nou. Cel vechi de 20 de ani funcționează încă, dar permite mai greu scoaterea telurilor mecanice. Am fost într-un mare magazin specializat pe electrocasnice să văd oferta. Plasticul din care erau confecționate mixerele disponibile părea doar puțin mai gros decât cel al unui pahar de unică folosință. Am încercat și cât este de ușor este să scot telurile produselor de pe raft. Era mai dificil ca la cel vechi, de acasă, aproape că erau complet blocate. Lucruri de genul cred că ați constatat mai mulți dintre dumneavoastră.
Ar trebui să putem repara produsele cumpărate, fără a fi nevoiți să achiziționăm un bun nou
Eurodeputații doresc să interzică introducerea de caracteristici de design care limitează viața unui produs și conduc la funcționarea defectuoasă prematură. În plus, doresc să impună producătorilor să facă posibilă folosirea de consumabile, piese de schimb sau accesorii, făcute de alte companii. Pentru a ajuta oamenii să aleagă bunuri care durează mai mult și pot fi reparate, cumpărătorii vor trebui să fie informați înainte de a cumpăra un produs despre orice restricții legate de repararea lui.
De ce este important acest lucru? Schimbând foarte des lucrurile folosite, contribuim la creșterea cantității de gunoaie care sufocă planeta. În plus, tot procesul de fabricație este consumator de resurse naturale, de la materia primă folosită, la energia necesară producerii lor.
70 kg de materiale brute sunt necesare pentru fabricarea unui singur telefon mobil
Un studiu desfășurat în Franța a concluzionat că 88% dintre telefoanele smart aruncate, erau încă complet funcționale. Se pare că disponibilitatea pe piață a noi și noi modele a crescut tendința utilizatorilor să fie neglijenți cu dispozitivele proprii. De exemplu, se așteaptă ca un laptop să țină 4,9 ani, în timp ce speranța de viață reală a acestuia este de 9,6 ani.
La nivel global, utilizatorii telefoanelor mobile smart, le schimbă la 1 – 2 ani. Doar în jur de 10% dintre componentele acestora sunt recuperate pentru a fi reciclate și reutilizate. Povara asupra mediului este semnificativă. Aproximativ 70 kg de materiale brute sunt necesare pentru un singur telefon mobil.
Ca și acțiuni individuale, puteți să creșteți durata de utilizare a produselor, ghidându-vă achizițiile mai mult în funcție de durabilitatea lor și nu de moda momentului. Este greu de crezut că marile companii vor dori să își limiteze profiturile de dragul protecției mediului.