2.9 C
Sibiu
sâmbătă, aprilie 12, 2025

84.000 tone de cianură la Roşia Montană

Cele mai citite

1,5g cianură ucid un om Sibiu 100% se alătură demersului organizaţiilor de mediu care doresc să oprească proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană. Credem că este momentul ca publicul din judeţul Sibiu să afle adevărul nespus în reclamele TV plătite cu bani grei de corporaţia canadiano-română. Serialul nostru ,,Adevărul despre Roşia Montană” prezintă opiniile voluntarilor implicaţi de câţiva ani în desconspirarea acestei afaceri. România a pierdut în perioada 1952-1960 printr-o firmă sovieto-română cea mai mare rezervă energetică a ţării, 17.

288 tone de uraniu. Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a supărat foc, pentru că sovieticii ,,nouă nu ne-au dat utilaje pentru extragerea uraniului”. Politicienii de astăzi vor să dea unei firme canadiano-române cu acţionariat american, zăcămintele de metale rare şi preţioase de la Roşia Montană în schimbul locurilor de muncă. Participaţia României în această firmă este de doar 20% şi riscă să ajungă la 0,6% în urma ultimei majorări de capital, la care acţionarul român nu a putut participa. Statul urmează să suporte cheltuielile de întreţinere a barajului şi a sistemelor de captare, monitorizarea emisiilor de acid cianhidric, pompare şi tratare a apei pe o perioadă nedeterminată, estimate la 12 milioane de euro anual. Statul roman ar primi 4% redevenţe pentru aur şi argint. Presa vorbeşte despre majorarea acestui procent la 6% prezentată ca o negociere reuşită, fără se spună că în ţări ca Africa de Sud redevenţele pentru metale preţioase sunt de minim 20%. În cele 200 de milioane de tone de minereu care se doresc a fi procesate cu cianuri la Roşia Montană se estimează a fi 1,5 grame de aur pe tona de minereu şi 11,7 grame de argint pe tonă. Dacă nu vi se pare o exploatare rentabilă aveţi dreptate! Motivaţia pentru acest proiect stă în metalele rare care însoţesc zăcămintele de aur. Vanadiu – 2500 grame pe tonă, arseniu – 5000 grame pe tonă, titan – 1000 grame pe tonă, molibden – 10 grame pe tonă, nichel – 30 de grame pe tonă, crom – 50 grame pe tonă, cobalt – 30 grame pe tonă, galiu – 300 grame pe tonă, germaniu – 20 grame pe tonă. La Roşia Montană ar urma să se folosească aproximativ 1.561.000 tone substante periculoase, dintre care 84.000 tone de cianură în cea mai mare carieră cu crater deschis din Europa şi cel mai mare baraj, înalt de 185 m. Roşia Montană este unul dintre siturile cele mai bogate în resurse de patrimoniu cultural ale României, cuprinzând într-un teritoriu întins pe circa 650 ha 50 monumente istorice clasate, dintre care 7 desemnate ca monumente de valoare naţională şi universală. De asemenea, patrimoniul cultural de la Roşia Montană este recunoscut şi prin Planul de Amenajare a Teritoriului Naţional. Academia Română, Casa Regală, ICOMOS (Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor), ca organizaţie expert a UNESCO, Ad Astra, Alburnus Maior, ONG-uri din România şi internaţionale, numeroşi experţi, instituţii, studenţi şi cercetători români din străinătate (RSSA, LSRS) recomandă şi susţin includerea Roşiei Montane în Patrimoniul UNESCO. Ionuţ Părăuşanu, voluntar pentru Roşia Montană Petiţia de pe www.rosiamontana.net a strâns peste 34.000 de semnături. Tu ai semnat?

Publicitate
Ultimele știri

FOTO: FC Hermannstadt – Petrolul 1-1 după un gol de „pus în ramă” reușit de Ianis Stoica

FC Hermannstadt a terminat la egalitate pe teren propriu, vineri seara, scor 1-1, partida disputată cu Petrolul Ploiești.Petroliștii au...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect