fbpx
Acum citesti:
Conexiuni delicate
Intreg articolul 3 minute de lectura

Conexiuni delicate

Un scandal gigantic a zguduit lumea medicală din Statele Unite în acestă vară când magistrații au demonstrat că un oncolog a prescris chemoterapie în valoare de zeci de milioane de dolari unor pacienți care nu aveau nevoie. Lăcomia combinată cu autoritatea statutului a dus nu doar la o pagubă pentru asigurări, ci la tratarea inutilă a unor oameni cu un tratament scump și extrem de dureros. În mod uimitor scandalul s-a reflectat și în România implicând oncologi, pacienți și medicamente pentru bolnavii de cancer. Lipsa de empatie pentru pacient nu e un lucru nou la noi. Lipsa de responsabilitate se propagă de sus în jos afectând nu numai bunăstarea și încrederea românilor ci și sănătatea.
Degeaba spune acest Deng Xiaoping închipuit al PSD-ului Liviu Dragnea: “Eu sunt un băiat de la țară, crescut curat și sănătos”, schimbarea arhitecturii politice în polul guvernamental cu un băiat ecologic nu încântă pe nimeni. Să înlocuiești un inculpat penal cu un condamnat în primă instanță e o mizerie la fel de mare ca și profitul făcut din excrocarea pacienților bolnavi de cancer de către cei ce au jurat să nu ne facă rău.
În București lucrurile iau o turnură obișnuită, vacanțele paralizează România de la guvern și președenție, până la sistemul judiciar și organul legislativ al parlamentului. Colecționăm atâtea zile libere pe an încât e destul de dificil să planifici ceva coerent neîntrerupt de vreun concediu. Bineînțeles acest lucru e valabil doar dacă “ai valoare”. Casierele hipermarketurilor vor scana rapid în continuare banda, polițiștii rutieri își vor scufunda pantofii în asfaltul fierbinte al străzii și muncitorii din construcții vor asuda în continuare pe schele.
Toți suntem egali, dar unii suntem mai egali decât alții. Dacă genunchiul te doare îngrozitor va trebui să apelezi la serviciile medicale autohtone, rugându-te ca medicul șpăgar să fie și competent. Dacă ești demnitar nu te confrunți cu astfel de probleme. Poate strângi un an de zile bani pentru concediul pe litoral. Poți să faci și un împrumut pentru asta. Asta nu e nici o problemă dacă freci menta pe banii statului într-un rol de reprezentare. Ai cheltuit un milion de euro pe deplasări externe? Guvernul îți va oferi prin rectificare bugetară încă două milioane pentru turism.
În bula noastră asudat mioritică, cu rare emoții ce nu ne implică personal și direct, ignorăm realitatea ce ne transpiră în față. Atentate în Israel, bombardamente turce, insurecții ucrainene, guverne moldovene și vizitele maghiare ne sunt la fel de indiferente ca acea fata aceea sărmană violată la Vaslui. Nimic nu trebuie să ne afecteze bronzul, biletul pentru Viena sau modalitatea de relaxare aleasă. Pentru că nu mai suntem cu adevărat de multă vreme un popor, ci un nod încâlcit de interese personale. Zâmbiți vă rog, e vremea concediilor în România.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.