Peste proiectul Roșia Montană a mai trecut o săptămână de dispute politice.
Declarații emoționale, naive, temătoare, abile sau manipulatorii și-au dat mâna și au stârnit dezbateri aprinse. Exploatate de fiecare în parte, în funcție de ce-i dictează propriul interes. Unii au sperat să își atragă electorat nou, alții să și-l conserve pe cel vechi, unii au vrut doar imagine, iar alții au fost manipulați și scoși la înaintare.
Două afirmații șocante a avut premierul Victor Ponta zilele trecute – a susținut într-o emisiune televizată că a fost împotriva proiectului de la Roșia Montană doar pentru că Traian Băsescu promova acest proiect. Așadar, termenul „opoziție” a fost interpretat în cel mai primar mod cu putință, doar de dragul de a fi contra, deoarece rivalul său politic era „pentru”. Ca să fii votat de oameni să iei cele mai bune decizii pentru ei și tu să nu îți pui rațiunea la contribuție ca să analizezi niște argumente, ci doar să te declari împotrivă, egoist, instinctual, și să mai și recunoști asta, înseamnă să te sinucizi politic. Iată declarația incredibilă:”Eu am fost împotriva proiectului Roşia Montană, prima dată, înainte să cunosc aproape nimic despre proiect, pentru că era susţinut de Traian Băsescu. Şi am zis: dacă îl susţine Traian Băsescu, sigur e e ceva rău.” Că e „ceva rău” asta e sigur, dar cand tu, principalul om din Executivul țării, ai asemenea efuziuni de naivitate și incompetență, nu faci altceva decat să plasezi România în sfera autismului.
Pe de altă parte, afirmația că prin renunțarea la exploatările de la Roșia Montană, județul Alba va fi „șters de pe harta economică a țării” nu are nicio bază reală. Județul Alba nu trăiește din nici 2000 de locuri de muncă înființate pe maxim 17 ani, pe care le promite corporația canadiană. (Oricum, în țările unde s-au exploatat zăcămintele de aur și argint cu cianură s-a forjat maxim în primii 5-6 ani, pentru că apoi amenzile pentru distrugerea mediului au început să curgă, organizațiile internaționale au cerut încetarea exploatărilor, iar economic, zona respectivă nu doar că a rămas fără locurile de muncă, ci a trebuit să își închidă „rănile” cheltuind pentru acestea mult peste puținii bani încasați vreme de câțiva ani). Dincolo de aceasta însă, județul Alba se situează economic la jumătatea clasamentului național. Rata șomajului este în zonă de aproximativ 6%, mult mai mică decât în alte județe unde ajunge la 9-10%, iar în ceea ce privește PIB-ul în 2013, se situează pe locul 20, din 42, valoarea estimată fiind de peste 11 miliarde de lei. În plus, județul Alba va fi printre puținele din țară care va fi străbătut de mai multe autostrăzi – Orăștie -Sibiu și Sebeș – Turda, lucrări care vor crea sute de locuri de muncă, investițiile depășind un miliard de euro. Prin urmare, județul Alba, unde mari companii străine precum Bosh sau Daimler (proprietarul Mercedes) au investit sute de milioane de euro poate să se susțină fără probleme și în lipsa acestui „proiect”, care ar avea drept consecință „stergerea” de pe harta calității vieții, apei și aerului”.