Sărbătorim în aceste zile unul dintre cele mai frumoase simboluri tradiționale românești – IA. În întreg județul Sibiu, ba chiar în întreaga Românie, Ia este la loc de cinste și este promovată de oameni din toate categoriile sociale și din toate mediile. În aceste zile, mai mult decât oricând, odată cu gândul la această piesă vestimentară din portul tradițional românesc, oamenii se gândesc la locul de unde au plecat ei, părinții sau bunicii lor, la satul frumos românesc, lipsit de griji, de sofisticare, dar nu de înțelepciune.
Din păcate, în minunata lume în care trăim, până și Ia a devenit subiect de scandal și de acuze. Case mari de modă au „împrumutat” motivele tradiționale ale iei românești, dar s-au gândit că nu e cazul să le ofere creatorilor tradiționali români creditul pentru aceste adevărate opere de artă. Ce a ieșit din asta? Circ pe pâine!
Oricum, noi, românii suntem obișnuiți în ultima perioadă cu aceste suișuri și coborâșuri, suntem obișnuiți să fie și bine și rău în același timp, suntem experți în a fi sublimi și complet ridicoli în același timp. Ne pricepem de minune la asta și aplicăm principiul aproape în orice.
De exemplu, unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume – Transfăgărășanul, promovat ca atare de străini pentru că la noi nu prea are cine, a fost deschis în 16 iunie, iar din 21 iunie riscă să fie închis la loc. Căderi masive de piatră pun în pericol circulația, iar stânci de câteva sute de tone stau sa cadă peste șosea. În condițiile în care telecabina e pe butuci în urma accidentului de acum ceva vreme și nu toată lumea se încumetă la drumeții de câteva ore, nu prea există variante sigure de ajuns în vârful muntelui. Asta deși, eu personal, am auzit de-a lungul timpului vreo cinci diferiți miniștrii ai Transpoturilor care promiteau lucrări pe drumul național 7 astfel încât să putem ține deschis Transfăgărășanul TOT anul. Deocamdată, nu cred că putem să-l deschidem nici cele patru luni tradiționale, din iulie până la finalul lui octombrie.
Cel mai spectaculos exemplu de dat cu stângul în dreptul ni l-a oferit, însă, tot scena politică românească. În timp ce șeful statului stă la masă cu mai marii lumii și am fi putut culege roadele admirației occidentale, după ce inclusiv americanii au recunoscut că din întâlnirea Iohannis – Trump al nostru a ieșit mai bine, iar Merkel și-a petrecut trei zile cu președintele României la Berlin, Parlamentul s-a asigurat că ne facem de râs.
Partidul aflat la guvernare și-a doborât propriul Guvern, prin moțiune de cenzură, iar votul din Parlament – în condițiile unor negocieri draconice și a unor încrâncenări fără precedent – a făcut de râs întreaga clasă politică. Nimeni nu este ce pare a fi, puțini sunt cei care fac, în momentul crucial, ceea ce au declarat că vor face, iar „interesul național” e jucat ca la masa de poker.
Cu siguranță nu doar în România politica se face astfel, dar la noi scandalul este asigurat. Asta pentru că, din păcate, suntem experți în a face un circ din aproape orice.