Ați greșit în cazul copiilor care au protestat în fața primăriei și au fost amendați. Dumneavoastră, primarul, primăria, ați greșit, pentru că acel polițist – care în restul timpului reazemă zidul primăriei cu o țigară între degete – a dat acea amendă. Nu știu dacă i-ați dat dispoziție să facă asta și nici dacă ați aprobat răspunsul oficial pe care ni l-a trimis purtătorul de cuvânt, în care luați apărarea acelei amenzi. Dar ceea ce s-a întâmplat acolo îmi amintește de vremuri triste, amintire care mie, personal, îmi provoacă frisoane.
Nu știu dacă ați văzut filmulețele cu judecători americani care împart dreptatea cu înțelepciune. Dacă nu le-ați văzut, rugați pe cineva să vi le facă rost. Sunt lecții de viață. Îmi cer scuze, nu vreau să compar un agent de la poliția locală din Sibiu cu un judecător american, aș fi idealist, dar vreau să spun că în toate trebuie să existe o măsură. Mai sunt doar câteva zile până la acea uriașă sărbătoare a noastră, a românilor: 30 de ani de la Revoluția din 1989. Au murit oameni atunci pentru ca noi să putem fi ceea ce suntem azi, să ne putem striga dorințele, nemulțumirile și protestele. Spuneați, în urmă cu câțiva ani, că ”suntem cu toții atât de curajoși precum ne dorim să fim. Cei din decembrie 1989 au plătit scump acest curaj, dar destinul României s-a schimbat datorită lor.” Sunt vorbe frumoase, să știți.
Eu îndrăznesc să spun altfel: haideți să nu le tăiem aripile tinerilor cu gesturi caraghioase, cu amenzi date pentru că au plecat de lângă catargul de care i-ați legat la acel miting. Acolo, undeva, lângă stâlpul ăla nenorocit, se află placa comemorativă a celor căzuți acum 30 de ani. Am văzut pe net o fotografie cu momentele în care a fost incendiat acel Aro în Piața Mare, în ‘89, o fotografie semnată de Kilian Dörr. Ce coincidență de nume…
Încercăm împreună să facem un oraș mai frumos, dar în același timp să creștem lângă noi tineri care să poată face mai mult decât am făcut noi. E păcat să-i învățăm că lucrurile bune sunt pedepsite. E păcat să ne agățăm de pretextul respectării legii, atât timp cât știm bine că spiritul legii este la fel de important precum litera ei. Să reacționăm proporțional cu faptele cu care ne confruntăm, asta este regula de bază a echilibrului social, pe care ar fi bine să o respecte și autoritățile, ca să nu mai ajungem la momente de tip 10 august.
Nu este greu să vă cereți scuze copiilor de la Friday for Future și părinților lor. Nici să recunoașteți că a fost un gest pripit, disproporționat, al agentului. Sibiul este singurul oraș – din 6.500 de orașe ale lumii în care s-a desfășurat un astfel de miting – care a amendat organizatorii acestei acțiuni! Ați făcut și faceți în continuare lucruri minunate pentru acest oraș, iar noi, jurnaliștii, suntem dispuși să vă ajutăm atunci când simțim că este nevoie, așa cum vreau să cred că o să vă criticăm atunci când va fi cazul. Dar nu lăsați momente neinspirate ca acesta să strice ceea ce ați construit.