Acum mai bine de un secol, Badea Cârțan, un cioban din Cârțișoara, s-a hotărât să plece pe jos la Roma pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian. Acest Marco Polo transilvănean a fost motivat de istoria românilor și a romanității pe care o afla de la oameni de cultură din București. Ajuns la Roma, a făcut senzație: presa italiană scria că „un dac a coborât de pe Columnă: cu plete, cu cămașă și cușmă, cu ițari și cu opinci”.
Ideea de călătorie la poporul român nu era larg răspândită în trecut, evident și din motive economice sau de transport. Însă mereu a mocnit în noi acel dor de ducă. Era ca o curiozitate născută poate din transhumanță, din poveștile venite de peste mări și țări sau din cărțile de autori străini rătăcite prin vreo școală. În zilele noastre, călătoria de plăcere sau turismul sunt în mare vogă. Acum mijloacele de transport ne permit să ajungem la capătul lumii în mai puțin de o zi. Dar care mai este motivația? Poate că astăzi călătoria ca expediție sau cea de pelerinaj nu mai reprezintă un scop în sine, dar nevoia de nou, de divertisment, este cea care ne face să alcătuim planuri pentru a descoperi lumea.
Faptul că turismul nu este vital omului satisface o nevoie secundară, dobândită. Pentru unii o descoperire poate fi și o plimbare în parc sau într-un muzeu local. Pentru alții e nevoie de mai mult, chiar dacă nu ne mai rupem opincile. Avem în noi un dor călător ivit din interacțiunea cu mediul cultural și social din care facem parte. Totuși, să nu mergem buluc într-o destinație doar pentru că acolo se înghesuie alții. Să analizăm bine ce ni se potrivește. Orice călătorie va fi și una interioară, deci vrem să ne îngrijim și de bucuria cunoașterii, nu doar să ne lăudăm cu o viză în pașaport.
Mai avem oare impulsul lui Badea Cârțan sau vrem doar să postăm o fotografie pe social-media cu locul sau mâncarea exotică de care ne-am bucurat la un moment dat? Oricum ar fi, călătorim, ne formăm și ne modelăm mintea și sufletul în funcție de oamenii și locurile cu care intrăm în contact. Spontană sau planificată, ieftină sau scumpă, vacanța e la un click distanță. Uneori e bine e să ieșim din zona de confort. Să ne deconectăm și să evadăm din rutină e grozav, să ne reconectăm la noi înșine e împlinitor.