Guvernanţii mai dau o palmă Sibiului la capitolul drumuri. După ce pentru drumul spre Mediaş, deja spart pe jumătate, anul acesta a fost sistată orice brumă de finanţare, iar proiectul autostrăzii Sibiu – Piteşti, pentru care ar fi trebuit să înceapă deja licitaţiile în 2013, a rămas cu titlul de eternă posibilitate, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, anunţă că autostrada Sibiu Orăştie va fi gata abia undeva spre 2015. Adică termenul de finalizare va fi de 18 luni, atenţie, de la momentul când se va găsi o soluţie împotriva alunecărilor de teren apărute în zona Aciliu. Soluţie care ar putea fi găsită în viitorul apropiat sau poate abia în toamnă, după vacanţa parlamentară.
Cert este că după ce ne-au îmbătat în trecutul an electoral cu promisiunea că vom avea posibilitatea să circulăm spre Sebeş, Deva sau Orăştie pe două benzi şi cu peste o sută de kilometri la oră, încă din această primăvară, acum, situaţia a fost revizuită la nivel înalt. Şi nimic nu ne garantează că şi această autostradă nu va avea soarta bietei centuri ocolitoare a Sibiului, pentru care a fost nevoie de 7 ani şi numeroase firme contractante ca să o vedem finalizată.
Pare de domeniul fantasticului cum de în România, timp de 20 de ani, abia am reuşit să construim 500 de kilometri de autostradă, în medie 25 pe an. De necrezut este şi incapacitatea de a profita de banii europeni oferiţi gratis pentru 85% din costul total al autostrăzii Sibiu –Piteşti. România nu are capacitatea de a asigura nici măcar 15% din preţul unui drum care ne-ar lega de capitală în maxim 2 ore?
Preţul pe care îl plătim pentru aceste tergiversări şi bâlbâieli se reflectă în timpul pierdut în trafic, aşteptând în coloane de maşini bară la bară întinse pe kilometri buni, în nervi întinşi la maxim, în morţi şi răniţi în accidente şi în sentimentul de neputinţă când vezi că prin toate ţările pe unde mergi în concedii se poate circula decent, în siguranţă, iar la noi nu. Iar costul financiar pentru un kilometru de autostradă în România face parte tot din categoria „ca la noi, la nimeni” – peste 4 milioane de euro pe kilometrul de autostradă cu 2 benzi pe sens, adică dublu faţă de kilometrul de autostradă construit în orice altă ţară din Uniunea Europeană, unde preţul este de 2,3 milioane de euro.