Primăria Sibiu s-a gândit să modernizeze parcul ASTRA. Cam la una sută ani de când s-a statornicit parcul astrist prin cetate. În ultima ședință a Consiliului Local, aleșii au picat de acord asupra necesității acestei revigorări urbanistice. Mai puțin asupra tăierii a vreo 10 copaci, seculari și emblematici. Nu e ca și cum ar fi prima dată când administrația locală taie (o recomandare, daca mi se permite, ca lucrurile să fie făcute fără jumătăți de măsură, ar fi să îi și spânzure!) copacii. Doar că, pare-se, acum e vorba de niște incomodități despre care, de un secol, nimeni nu a fost deranjat. Oricum, dacă luăm în calcul rapiditatea cu care se derulează astfel de proiecte (vezi Gușterland), la vreo 150 de ani, cât vor avea acei copaci până la inaugurare, efectiv, sună mai acceptabil tăietoarea.
Apropo de Gușterland… Da, despre amenajarea acelei zone de agrement din Gușterița e vorba, proiect inițiat în 2020. Cel despre care, în 11 iunie 2024, în cadrul unei conferințe de presă, primarul în funcție Astrid Fodor declara: „Săptămâna viitoare se deschide șantierul. Vrem să vă arătăm cum arată Gușterița acum și cum va arăta când va fi gata”.
Așteptăm cu celeritate să vină odată, totuși, și acea „săptămână viitoare” promisă nemțește. Până atunci, suntem anunțați că zona de agrement are nevoie de lucrări suplimentare, estimate la încă 15 milioane de lei, fără TVA și că indicatorii tehnico-economici ai proiectului cresc cu alte 18 milioane de lei, ca urmare a cerințelor ghidului de finanțare.
Bine măcar că elevii de la Liceul Onisifor Ghibu vor fi trimiși să învețe, taman în prag de iarnă, în containere. Pentru că acum, ne anunță Primăria, s-a semnat contractul pentru executarea lucrărilor de eficientizare energetică. Dacă e să îmi dau cu părerea, poate nu ar fi lipsit de interes ca acele containere să fie amplasate în locul copacilor din parcul ASTRA. Nu de alta, dar ar fi mai conectați la viața culturală a orașului.
Da, cultura… Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu transmite un „Comunicat de presă către publicul larg”, prin care reia problema încăpățânării managerului instituției de a semna Contractul Colectiv de Muncă. Cu această ocazie, sindicatul ține să își exprime profund îngrijorarea față de nenorocirea cu care se pricopsesc melomanii care, „pierd oportunitatea de a participa la evenimente culturale esențiale”, din cauza anulării concertelor.
Mai mult, ni se spulberă ignoranța, cu mențiunea că „decizia de a organiza o grevă de avertisment de doar 20 de minute, în concertul de deschidere a stagiunii 2024-2025, în data de 31 octombrie 2024, ora 19:00, este justificată prin faptul că publicul sibian nu merită sub nicio formă să sufere din cauza anulării concertelor”!
Da, e vorba despre același public ce vine, uneori, de la zeci (sute chiar) de kilometri pentru un spectacol la Sibiu și, în loc de actul artistic în sine, are parte de un circ în toată regula. Vorbim de acel plătitor de bilet care, uneori își alocă timp, resurse, nervi în trafic, abia găsește un loc de parcare la mama… întâmplării, ajunge la spectacol și, după 10 minute, are parte de un boicot de toată frumusețea, pentru că părțile nu sunt capabile să își spele rufele în justiție.
A, și ar mai fi de amintit o mențiune… În condițiile semnării acelui Contract Colectiv de Muncă, „muzicienii vor beneficia de condiții mai bune, ceea ce se va reflecta în performanțele lor și, implicit, în experiența pe care o trăiți în sală de concert”. Pe înțelesul tuturor… Adică, în loc de un salariu mediu de 12.600 lei (care poate ajunge la sume mult mai generoase, în funcție de varii chestii!), aceștia ar avea șansa să ajungă, cu minim efort din partea managerului Cristian Lupeș, la remunerația Președintelui Consiliului Județean (care e de 12.715 lei!).
Desigur, nu e neapărat locul să ne referim și la extra beneficiile salariaților de la Filarmonică. Însă, în mod cert, ele sunt prevăzute punctual în viitorul Contract Colectiv de Muncă.
O săptămână ca toate celelalte. „I love Sibiu…”
PS. Sindicatul s-a sucit, răzgândit și spune că amână greva. Surprize, surprize, pentru melomani!