Marile evenimente culturale sau sportive, în genere, nu ar avea același succes fără ei. Sute de tineri, de vârste diferite, sunt parte din angrenajul care pune în mișcare o energie debordantă și o funcționalitate speciale. Sunt voluntarii care au înțeles că, prin implicarea lor, sunt ei înșiși schimbarea pe care o vor în lume.
Festivalul Internațional de Teatru sau Maratonul de la Sibiu sunt referențiale când vorbim de forța și eficiența acestui mod de implicare comunitar. 650 de persoane s-au înscris în programul de voluntariat de la Maraton. FITS a început, la primele ediții, cu 500 de voluntari și a ajuns să coopteze în jurul conceputului său aproximativ 1000. În marea lor majoritate, tineri. E poate unul din cele mai mari beneficii pe termen lung al unor astfel de evenimente. Adică coagularea unei comunități-vector pentru ceea ce va să fie peste ani generația care schimbă în bine lumea. Pentru că prin voluntariat te asiguri personal că lumea se așază cumsecade pentru tine și pentru cei de după tine, dar în aceeași măsură investești în ceea ce dorești să devii în lumea pe care o visezi ca habitat.
Într-o lume care a uitat mersul pe jos al bunelor practici, în care viețile ne sunt cel mai adesea extrem de ocupate și nu de puține ori haotice, sute, mii de tineri, în Sibiu, își răscumpără vremea prin voluntariat. Psihologii sunt de părere că o astfel de preocupare pentru voluntariat poate reduce stresul, combate depresia, te poate stimula mental și chiar îți poate oferi un nou sens vieții. Tinerii aceștia aleg partea de succes a lucrurilor și au înțeles că poți petrece timp de calitate și altfel decât în hățișul seducător (și cronofag) al smartphone-ului, tabletei ori experimentării unor senzații halucinogene în cadrul găștii limitate în astfel de opțiuni. Și că o astfel de activitate te poate ajuta să îți faci prieteni, să te conectezi cu comunitatea și realitatea din viața de zi cu zi, să deprinzi noi abilități și chiar să îți normeze viitorul profesional și nu numai.
Îmbucurător mi se pare și faptul că cele câteva sute (sau mii) de persoane sunt doar o parte din cei care doresc să fie selectați la astfel de proiecte. Pentru că a fi voluntar implică responsabilități asumate, abilități primare, disponibilitate și capacitate de a lucra în echipă etc. În ciuda acestor „cenzuri” procedurale, mii de tineri se înscriu, an de an, proiect cu proiect, pentru a se implica. O fac excepțional, beneficiind de o expertiză și mentorat pe măsură. Iar sibienilor li se alătură zeci, poate chiar sute de tineri din tot felul de țări ale lumii. Și din acest punct de vedere, Sibiul a devenit un model.
Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu îi datorăm și un astfel de succes: acela de a cultiva și educa un public tânăr, energic, cu tolba doldora de vise, în a lucra binele. O face și prin tot ceea ce înseamnă oferta culturală. Iar Sibiul îți oferă din plin o asemenea șansă. Doar că voluntariatul e un „bonus” la îndemâna oricui. Și îl poți practica și în afara festivalului. Și nu doar câteva zile din an. Chiar cu „riscul” de a te „contamina” în a fi la îndemâna celorlalți ca mod de viață.