1 861 000 de lei au fost cheltuiţi, din ordinul ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, pentru retipărirea vechilor manuale de clasa I. Adică a acelor manuale învechite, după care învăţau elevii care treaceau în anii trecuţi pentru prima dată pragul şcolii, direct de pe băncile grădiniţei. Acum însă, cei de clasa I au mai făcut un an de şcoală la clasa zero şi, prin urmare, o mare parte din lecţiile cuprinse în abecedar sau matematică au fost parcurse încă de anul trecut. Dar, cu toate că în 15 septembrie s-a ratat şansa ca elevii de clasele I si a II-a să primească aceste manuale vechi, fără nicio concordanţă cu actuala programă pe care învăţătorii sunt obligaţi să o parcurgă la clasă, ministrul a încercat să dreagă busuiocul, retipărind cărțile, la mai bine de o lună după începerea şcolii.
Ideea este că exact acum au apărut şi manualele digitale, acele manuale pentru care se poartă licitaţii încă din anul 2012, acestea conţinând lecţiile prevăzute în noua programă. Aşa că, în timp ce săptămâna aceasta inspectoratul distribuia cărţile învechite, care numai la nivelul judeţului Sibiu au costat peste 20 000 de lei, învăţătorii erau obligaţi să îşi aleagă noul manual după care vor lucra la clasă. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, acest nou manual digital va fi şi tipărit şi distribuit până la mijlocul lunii noiembrie, fapt ce va implica, evident, o nouă serie de costuri. În condiţiile în care la finele săptămânii viitoare elevii de clasele 0-IV intră în vacanţă timp de o săptămână, iar până la data la care vor fi livrate noile manuale va mai trece doar o săptămână de şcoală, rezultă că manualele împărţite acum elevilor de clasa I ar avea şansa să fie utilizate numai 2 săptămâni. Asta, în fericitul caz în care ar fi în concordanţă cu programa şi s-ar învăţa zilnic după ele. Dar, cum nu sunt, e posibil ca ele să fie răsfoite de copii şi de dascăli de vreo câteva ori.
Şi atunci, care a fost rostul cheltuirii acestei sume de bani – 1 861 000 de lei pentru întreaga ţară, adică aproape 430 000 de euro? Şi cine va fi tras la răspundere pentru această risipă?
430 000 de euro ar fi putut acoperi cumpărarea a 16 microbuze şcolare, preţul de achiziţie al unui astfel de mijloc de transport fiind de 26 000 de euro. Am luat exemplu microbuzele care ar putut fi plătite din aceşti bani pentru că am aflat că în judeţul Dâmboviţa, copiii sunt înghesuiţi şi căraţi la şcoală într-un microbuz de marfă. Prin alte părţi, elevii stau şi îngheaţă în staţii, pentru că un singur microbuz este insuficient, astfel încât este nevoit să facă mai multe drumuri. Sunt însă multe alte capitole arzătoare din domeniul educaţiei ( spațiul ar fi insuficient pentru a le enumera), unde aceşti bani ar fi putut însemna o gură de oxigen.
Cert este că în această situaţie, banii de la minister, banii noştri, au fost risipiţi cu iresponsabilitate doar pentru a încerca să se acopere scandalul iscat de lipsa manualelor la începutul anului şcolar.
Şi, din păcate, aceste cărţi proaspăt retipărite şi distribuite micuţilor de clasa I, vor ajunge maculatură în mai puţin de o lună.