După articolul pe tema consumului de droguri publicat în numărul de săptămâna trecută, numit „Drogurile, o provocare plătită scump”, am primit o serie de reacţii de la părinţi, profesori şi oameni din al căror cerc de prieteni fac parte persoane care se droghează ori s-au confruntat la un moment dat cu această problemă.
Dramele sunt majore, iar poveştile de viaţă ale toxicomanilor depăşesc limitele imaginabilului. De la droguri ce mutilează fizic şi psihic, la o serie de tulburări de comportament, soldate cu agresiuni fizice, crime, violuri sau sinucideri. Pare să nu existe un prag mai înalt al dezmanizării decât aceste persoane aflate în starea de dependenţă faţă de narcotice. Şi mai grav este faptul că droguri precum etnobotanicele ajung să se distribuie în preajma şcolilor, afectând grav chiar şi elevi de vârste fragede.
Spitalele sibiene au tratat doar în 2014 peste 300 de persoane afectate de consumul de droguri, iar în ultimii doi ani au fost arestaţi 60 de traficanţi. În plus, periodic au loc campanii de conştientizare a pericolului pe care îl reprezintă gestul de a încerca drogul.
Şi totuşi, fenomenul acesta merge mai departe, traficanţii speculând în orice moment şi căutând noi metode prin care să poată stoarce bani de la cei pe care îi prind în plasa dependenţei de stupefiante.
Bătălia mare se duce în prezent cu aşa-zisele droguri concepute în laborator, născute din combinaţii inedite (chiar în această săptămână, în judeţul Galaţi au ajuns aproape 70 de tineri în comă la spital pentru că aceste prafuri conţineau inclusiv otravă de şobolani), prafuri ce ajung uneori să aibă un efect mortal. Nu este însă suficient să aşteptăm ca autorităţile să facă ceva. Psihologii şi psihiatrii susţin deopotrivă că tentaţia drogurilor vine pe un teren vulnerabil, pe lipsă de înţelegere şi de comunicare, pe un moral scăzut ori pe un vid familial resimţit dureros.Practic, miza consumului o reprezintă anularea durerii cu o plăcere de moment, resimţită pentru scurt timp . O plăcere plătită scump, de cele mai mute ori cu efecte catastrofale pentru toată viaţa. Drogurile modifică ADN-ul astfel încât apar dereglări substanţiale, efecte psihice pe care eşti nevoit să le suporţi pentru totdeauna.
Prin urmare, comunicarea susţinută între adulţi şi adolescenţi este esenţială. Tinerii vulnerabili, manipulaţi de anturaj ori cei curioşi la extremă au nevoie să capete încredere în sine, să fie conştientizaţi şi responsabilizaţi asupra propriului corp şi asupra viitorului lor, au nevoie să îşi crească stima de sine şi să fie implicaţi în activităţi cât mai eficiente pentru formarea personală şi profesională. Şi, mai ales, să înţeleagă că, uneori, chiar şi un singur pas făcut în direcţia drogurilor le poate fi fatal.