-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

ULBS s-a blocat pe… CD

Cele mai citite

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu s-a impus, în ultimii ani, prin preocuparea majoră privind digitalizarea. Proiectele de cercetare, inițiativele didactice conjugate ale facultăților arondate, întreaga infrastructură, în ansamblul ei, au și o componentă de dezvoltare a procesului de digitalizare.

Doar de curând ULBS a reușit să obțină o finanțare de 5, 8 milioane de euro (28.701.539,56 lei), prin PNRR, cu proiectul ”Transformarea digitală a ULBS în procesul de tranziție către o universitate sustenabilă (TRADISMART)”. Proiect ce are ca obiective principale, așa cum  declarau reprezentanții universității sibiene, ”nevoile prezente și viitoare ale pieței forței de muncă, în vederea asigurării unui proces educațional de calitate, modern și incluziv, creșterea angajabilității și asigurarea egalității de șanse în educație”.

De asemenea, proiectul de investiții vizează activități de formare a competențelor digitale pentru studenți, dar și pentru cadre didactice, personal didactic auxiliar și de cercetare.

Studenții sunt cei care vor transforma visurile a generații, în realitate, pentru viitorul lor și al țării în care trăim, pe care îl doresc ”altfel”. De aceea sunt dispuși să investească timpul, preocupările lor, în calitatea actului educațional și consolidarea unui sistem de învățământ performant, centrat pe student și pe o actualitate factuală competitivă la nivel internațional. Și, desigur, pe însănătoșirea, ieșirea din anacronismele în care sunt ținuți captivi de un sistem sortit parcă anchilozării și stagnării în stadiul de proiect al unei Românii care se încăpățânează ostentativ să manifeste neaderență la educare.

CD-ul rezistă eroic

Zilele trecute, un prieten m-a rugat să depun la Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD) al ULBS un… CD cu lucrarea metodică-științifică pe care urmează să o susțină pentru obținerea gradului didactic. A se reține: ”lucrare metodică-științifică”! La o ocheadă pe site-ul Departamentului, la cerințele depunerii lucrării, la punctul 3, se stipulează, între documentelor solicitate: ” C.D. cu lucrarea metodico-științifică în format PDF – (în plic, prins în interiorul lucrării pe ultima copertă; pe CD se va trece numele candidatului și numele coordonatorului)”.

Desigur, nicăieri nu e menționată și vreo niscaiva altă alternativă: tăblițe de argilă moștenite de la protopărinții omenetului, gravuri (pe piatră, metal, ceramică), papirusuri, piei de vacă etc. Și nici specificată forma în care se cade să fie scriitura: pictografică, ideografică, hieroglifică, cuneiformă, hieratică, demotică și care or mai fi opțiunile ”didactice”. După ce am reușit achiziționarea unui CD, a urmat etapa cea mai dificilă: identificarea unui device (o chestie în care să poți băga un CD) care să mai și dețină o unitate dedicată scrierii unui astfel de ”cerculeț”. Paranteză: pentru cine nu știe, o astfel de procedură era folosită undeva prin anii 1990-2000, de către bunicii și parte din părinții studenților de astăzi, imediat după era dischetei floppy.

Și totuși, ne digitalizăm și noi?

Poate nu ar fi chiar o răutate de idee ca digitalizarea atât de mult trâmbițată de ULBS să înceapă ”pas cu pas” (cum ar spune un alt promotor al României educate), de la lucruri mărunte: informații privind apariția în zona aceasta de preocupare a poștei electronice, a aplicațiilor telefonice de transfer, a unităților de stocare de date în format stick etc. Și acest demers ar fi de dorit să nu ocolească, în iureșul schimbărilor în plan administrativ, nici parte din cadrele didactice care, și în 2023, continuă să livreze suporturile de curs în format ”xerox”, îndemnând la multiplicarea nesfârșită a acestora între studenți. Nu că am milita pentru inutilitatea copiatoarelor, însă parcă ar fi nedrept, totuși, să îi privăm pe viitorii specialiști formați acum pe băncile școlii, de avântul lor inovator spre o abordare la zi a actului universitar.

Dar până atunci, că tot mai e puțin până la începerea noului an universitar, să le urăm bun venit viitorilor sau actualilor studenți la Sibiu, în orașul digitalizării și al unui viitor ce sună bine… pe CD!

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect