În preajma sărbătorilor de Paști, ursul nostru, cel de toate zilele, a devenit din nou vedetă și pune în umbră iepurașul, simbolul perioadei pe care o traversăm. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a inițiat câteva acțiuni privind modificarea legii în ceea ce privește intervenția asupra urșilor care se plimbă liniștiți prin localitățile de muncă sau cei care sunt omniprezenți în zona tomberoanelor pentru gunoaie. Mircea Fechet și-a expus firul logic privind intervenția și neutralizarea urșilor care pun în pericol viața cetățenilor.
Astfel, imediat ce autorităţile, cel mai probabil primarul, pentru că este autoritatea aproape supremă în medul rural, constată că un urs intră în localitate, trebuie să se mobilizeze şi să-l împuşte. Ministrul a venit și cu date concrete în apărarea logicii sale: anul trecut au fost 464 de sesizări la 112 privind prezenţa urşilor în localităţi, însă doar în 27 de cazuri s-a dispus măsura împuşcării acelor urşi.
Mai mult, Mircea Fechet plusează hotărât și tună că următorul pas este scoaterea ursului de pe lista speciilor strict protejate, aşa cum s-a întâmplat cu lupul, în urmă cu câțiva ani. Acesta vrea să schimbe legislația în felul următor: pe noua lege, primarul, înainte de a lua o decizie care să protejeze cu adevărat populaţia, este obligat mai întâi să alunge ursul, după care să încerce o relocare a celui exemplar şi abia după acestea, conform legii, are dreptul să împuşte ursul respectiv sau să îl eutanasieze. Diferența față de vechea lege este că responsabilitatea capturării sau uciderii ursului în situații în care avea de suferit populația le revenea instituțiilor de forță, în speță Poliției, Jandarmeriei și Direcției Silvice.
Bineînțeles, tot cu acestea se va consulta și acum primarul, doar că decizia finală îi va aparține. Și uite așa, se schimbă ierarhia și primarul va conduce forțele care trebuie să supravegheze la liniștea comunității. Practic, acum primarul trebuie să ia lecții de vânătoare și de ce nu, să înceapă aprofundarea pașilor prevăzuți de viitoarea lege a lui Fechet.
Din acest punct de vedere, parcă și văd cum îi va crește cota primarului din Porumbacu de Jos, comuna din județul Sibiu unde ursul trăiește braț la braț cu contribuabilul care lucrează la bunăstarea comunității. Presiunea pe primarul din Porumbacu de Jos va deveni și mai stresantă în condițiile în care, aici, pe teritoriul acestei comune, a fost semnalată de cele mai multe ori în județul Sibiu prezența urșilor.
Așadar, un stres în plus pentru primarul din Porumbacu pentru a fi vigilent, pe lângă implicarea în celelalte proiecte importante ale zonei, cum ar fi atragerea banilor pentru modernizarea rețelelor de apă-canal, a școlilor, dispensarului medical și investițiilor care să contribuie la ridicarea nivelul de trai al locuitorilor din comună.
În perioada 2021 și până acum, potrivit datelor din ultimele statistici ale ISU Sibiu, la nivelul județului Sibiu au fost înregistrate 39 de situații de apariție a animalelor sălbatice periculoase (urs) pe raza unor localități pentru care s-a impus transmiterea de mesaj RO-Alert pentru avertizarea populației.
Cea mai vizitată localitate de către urși, potrivit ISU Sibiu, este Porumbacu de Sus, pentru care au fost emise cele mai multe mesaje RO-ALERT, 13. Cea mai alarmantă a urșilor din 2021 până în prezent a fost semnalată în 5 oct. 2021, când a fost transmis mesajul RO-ALERT, ca urmare a prezenței pe raza localității Porumbacu de Sus a 4 urși.
Iată de ce am prezentat aceste argumente în favoarea sau defavoarea primarului din Porumbacu de Jos, localitatea de care aparține Porumbacu de Sus. În rest, privind intențiile ministrului Mediului, sper că nu este vorba doar despre campanie electorală. Și sper că nu l-am stresat prea mult pe actualul primar din Porumbacu de Jos.