fbpx
Acum citesti:
Nicolae Neagu – Investițiile publice, singura variantă de echilibrare a deficitului comercial al României!
Intreg articolul 3 minute de lectura

Nicolae Neagu – Investițiile publice, singura variantă de echilibrare a deficitului comercial al României!

Deputatul liberal sibian Nicolae Neagu a susținut o declarație politică, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, pe tema investițiilor publice. Vă prezentăm această declarație politică.

De doi ani de zile, de când guvernul majorității parlamentare PSD-ALDE, indiferent cum se numea el, Grindeanu, Tudose sau Dăncilă, conduce România, spun același lucru: dezvoltarea României se face doar prin stimularea investițiilor publice locale și prin alocarea a minim 6% din PIB pentru marile proiecte de infrastructură națională.

Comisia Europeană, prin vocea comisarului român Corina Crețu, cere același lucru: ca proiectele marilor autostrăzi spre Moldova cu conectare la București, respectiv Iași-Târgu-Mureș să fie depuse la Bruxelles!

Camera de Comerț a României, asociațiile patronale din domeniu, investitorii strategi europeni și nu numai, spun: Venim dar modernizați infrastructura! Măriți siguranța și scurtați timpul pe care-l petrecem în trafic! 8 din 10 români văd prin experiența lor, directă sau indirectă, necesitatea imediată a investițiilor în autostrăzi și căi ferate! Institutul Național de Statistică (INS) ne arată negru pe alb, faptul că deficitul comercial al României se adâncește, ajungând după primele 8 luni ale anului 2018 la peste 9 miliare de euro!

De ce se întâmplă toate aceste lucruri? Pentru că importăm mai mult pentru satisfacerea consumului intern, în segmente de consum ce pot fi stimulate prin investiții publice și predictibilitate fiscală.

Nu ar trebui să fie de acceptat, ca la segmente precum alimente și animale vii să avem procent de 5,9% la export și 7,3% la import, la produse chimice și derivate 4,5% la export și 12,8% la import sau la combustibili, lubrefianți 4,2% la export și 7,4% la import, când potențialul și tradiția în aceste segmente de fabricație ne-ar califica la un plus în balanța comercială, nu la un minus!

Dacă noi observăm că România se află pe plus în balanța comercială la mașini și echipamente de transport, 47,6% la export și 37,8% la import, ce ne oprește să stimulăm această industrie dezvoltând infrastructura de transport strict necesară pentru fluidizarea și reducerea cheltuielilor de livrare la export a acestor produse?

Ce mesaj nu este clar înțeles de către guvernele PSD-ALDE? De ce nu înțelege Dragnea că fără investiții publice, fără dezvoltare, pe termen mediu și lung, nu putem să avem politici publice sustenabile în salarii bugetare și pensii!!

România înseamnă mai mult decât județul Teleorman, unde se vede după o lungă perioadă de conducere administrativă prin Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă și PSD, lipsa perspectivei ocupaționale și a confortului populației, datorate lipsei investițiilor publice serioase!

Din nefericire constatăm însă că actuala guvernare este certată cu propria ei țară și în an centenar vrea s-o țină nedezvoltată și neracordată Europei secolului 21! Și să nu uităm faptul că de la 1 ianuarie 2019 vom fi în centrul atenției europene prin preluarea Președenției Consiliului Uniunii Europene!

Încă mai sper că și parlamentari PSD-ALDE își iubesc sincer țara, își respectă cetățenii și vor găsi de cuviință să închidă capitolul Dragnea-Dăncilă, oferind un orizont mai bun țării și românilor!

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.