Radu Vancu, inițiatorul mișcării Vă Vedem din Sibiu, a anunțat marți că, în urma consultărilor de la Palatul Cotroceni, președintele României ar fi decis convocarea referendumului pentru justiție pe 26 mai. Reprezentanții societății civile care au participat la aceste consultări au declarat că Iohannis este hotărât, iar întrebarea va fi anunțată, cel mai probabil, până săptămâna viitoare.
Anunțat de mai bine de doi ani și aproape confirmat săptămâna trecută, referendumul va avea loc în același timp cu alegerile europarlamentare. Prezent la dezbateri, scriitorul sibian Radu Vancu afirmă că referendumul pentru justiție este unul pentru Europa. Din acest punct de vedere, el spune că sincronizarea celor două apeluri la consultarea prin vot a cetățenilor români este binevenită. „Referendumul pentru justiție este un referendum pentru destinul nostru european și rămânerea noastră în Europa”, consideră acesta.
Radu Vancu: referendumul nu rezolvă pe termen scurt aproape nimic, dar pune o presiune uriașă
Invitat la consultări în calitate de contestatar al modificărilor împotriva legilor justiției, Radu Vancu spune că s-a formulat în cadrul discuțiilor și ideea că speranța pe care românii o pot avea în acest referendum poate fi și contraproductivă. „Dacă referendumul va trece, să nu așteptăm ca el să fie un panaceu, o rezolvare absolută a problemelor pe justiție, pentru că ne vom dezumfla repede și va urma o deprimare. Referendumul nu rezolvă juridic, pe termen scurt, aproape nimic, însă pune o presiune simbolică uriașă pe alianța PSD ALDE. Va fi foarte greu pentru ei să continue această cruciadă anti- justiție dacă la referendum consultarea populară va decide că această malformare a legilor justiției trebuie să se oprească. Alianța PSD ALDE nu va putea ignora voința populară și să legifereze în continuare împotriva ei.”
Care e întrebarea?
După consultările cu reprezentanții societății civile și cu magistrații, vor urma probabil și consultările cu partidele politice. Astfel, următorul pas pe care îl va face Klaus Iohannis va fi anunțarea posibilelor întrebări.
Vă Vedem din Sibiu optează pentru o întrebare „care să spună explicit că legiferarea în materie de justiție se poate petrece numai în Parlament și nu prin ordonanțe de urgență. Ea va fi în concordanță cu tratatele internaționale din care facem parte, deciziile MCV și ale Parlamentului European și ale GRECO”, a mai declarat Radu Vancu pe pagina de facebook a Vă Vedem din Sibiu.
Foto: Rareș Helici