Connect with us

Politica

ULTIMA ORĂ Klaus Iohanis l-a desemnat pe Dacian Cioloș pentru a forma noul guvern

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

La finalul consultărilor cu partidele, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloș să formeze o majoritate și să vină cu o propunere de guvern în Parlamentul României. Ciloș a fost singura propunere concretă de premier din partea partidelor.

ACTUALIZARE: PNL îl trimite pe Cioloș să facă majoritate cu PSD și AUR.

Președintele USR, Dacian Cioloș, a primit mandat din partea lui Klaus Iohannis să încerce să vină cu o echipă de miniștri și să găsească o majoritate în Parlamentul României, în urma consultărilor pe care le-a avut astăzi, ridicând un mare semn de întrebare privind seriozitatea acestei desemnări. Un argument este faptul că Iohannis a criticat vehement USR pentru ieșirea de la guvernare și pentru votarea moțiunii de cenzură, celălalt argument este schimbarea bruscă a atitudinii PNL față de această criză, anunțând că nu face nicio propunere de prim-minsitru la consultări. Reamintim că președintele era în imposibilitatea legală de a propune același nume ca prim-ministru cu cel al premierului demis prin moțiunii de cenzură, conform unei decizii a CCR.

În acest moment, cel mai plauzibil scenariu este cel în urma căruia Dacian Cioloș nu va putea să formeze o majoritate, din simplul motiv că PNL nu va dori să-l susțină. După 10 zile, este foarte probabil ca Cioloș să fie nevoit să depună mandatul. Din acel moment, Klaus Iohannis va putea să-l desemneze din nou pe Cîțu.

Imediat după anunțul lui Iohannis, președintele USR, Dacian Cioloș, a transmis și prima sa declarație:

PUBLICITATE
“Președintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern.
Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice.
Vom avea o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern.
Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR.”

Declarația integrală a lui Klaus Iohannis

Am avut astăzi consultări cu formațiunile parlamentare, după ce Guvernul a fost demis prin moțiune de cenzură. În toate discuțiile am reiterat importanța unor chestiuni care trebuie rezolvate indiferent cine guvernează.

Este extrem de important să se gestioneze bine situația pandemică. Este foarte important să se gestioneze creșterea prețurilor la energie și să se ia măsuri pentru ca celelalte prețuri să nu crească la un nivel insuportabil pentru populație. Este foarte important să beneficiem de sumele mari de care poate să dispună România prin Planul Național de Redresare și Reziliență și să nu dăm cu piciorul la această oportunitate.

De asemenea, am reiterat importanța pregătirilor pentru perioada de iarnă și am subliniat că acestea sunt chestiunile cu adevărat importante pentru români și nu certurile politice între diferiți actori.

Formațiunile politice au venit cu diferite abordări, cu diferite propuneri, așa cum reprezentanții acestor formațiuni le-au prezentat și opiniei publice.

PUBLICITATE

Din toate aceste propuneri, eu am reținut una, pe care o voi și pune în practică, și anume am decis să desemnez pentru poziția de candidat la funcția de Prim-ministru pe domnul Dacian Cioloș.

O primă postare a președintelui PNL, Florin Cîțu, arată care este poziția acestui partid în fața propunerii făcute de președintele Klaus Iohannis, de desemnare a lui Dacian Cioloș. Cîțu trimite USR la o alianță cu PSD și AUR, „partidele care au susținut moțiunea de cenzură”.

„Am luat act de desemnarea făcută de președintele Klaus Iohannis.

De astăzi, responsabilitatea lui Dacian Cioloș, ca premier desemnat, este una imensă. Are acum posibilitatea să negocieze cu partidele care au susținut moțiunea de cenzură (PSD și AUR), pentru a forma majoritatea necesară învestirii unui guvern stabil.

PUBLICITATE

PNL va discuta cu domnul Cioloș, după ce acesta va găsi soluția unei majorități împreună cu aliații săi de la moțiunea de cenzură, PSD și AUR.

Mâine PNL va discuta situația politică la zi într-o ședință BPN”, a transmis Florin Cîțu.

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ad
Ad
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

Subiecte

ULTIMA ORĂ