În cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și al Biroului Electoral Central (BEC) se discută posibilitatea prelungirii programului la mai multe secții de votare din străinătate. Românii din diaspora se plâng că stau ore în șir la coadă să voteze. Mai mulți români au solicitat modificarea orarului a secțiilor de votare.
UPDATE: Potrivit Mediafax, BEC respinge solicitările Diasporei și ale partidelor de Opoziție de prelungire a votului după ora 21.00. Nu există temei legal, susțin reprezentanții BEC, iar ca să poată fi prelungit programul ar trebui modificată legea. Potrivit articolului 47, alineatul (1) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată cu modificările ulterioare: „Votarea începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00. La sediile secţiilor de votare se afişează la loc vizibil ora la care începe, respectiv se încheie votarea”.
Sute de români din Diaspora s-au plâns autorităților din România de faptul că în unele orașe din străinătate au fost amenajate prea puține secții de votare față de numărul mare de alegători sau că numărul lucrătorilor din interiorul acestora este insuficient. Din aceste motive, preşedintele Biroului Electoral pentru Secţiile de Vot din Străinătate (BESVS) Florentina Vasilăţeanu a cerut BEC central prelungirea programului de votare.
Guvernul spune „ba”,
Potrivit HotNews, care citează surse guvernamentale, „Guvernul nu poate emite acum o ordonanță de urgență pentru prelungirea programului de vot, din cauză că s-a închis deja votarea în unele secții din diaspora, citând cazul Noii Zeelande.
O Ordonanță de Urgență trebuie să aibă în vedere toate secțiile de votare, la modul general, nu doar unele dintre ele”. Potrivit acestor surse, doar Biroul Electoral Central poate decide punctual prelungirea programului unor secții de votare. Sursele au mai susținut că aglomerația din unele secții a apărut deoarece unii oameni au preferat să meargă la secții de votare mai bine cunoscute, dar altele sunt aproape goale”.
BEC decide
În lipsa unei ordonanțe de urgență, doar Biroul Electoral Central ar putea decide prelungirea programului secțiilor de votare din străinătate, acolo unde există probleme.
Apelul președintelui României către autorități
Administrația prezidențială a remis un comunicat de presă prin care anunță că „președintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că este inadmisibil ca, din cauza incompetenței actualei guvernări și a intenției vădite de a bloca cetățenii să voteze, foarte mulți români din Diaspora să nu își poată exercita dreptul la vot. Modul dezastruos în care autoritățile au gestionat procesul electoral în secțiile de votare de peste hotare atrage riscul ca numeroși cetățeni din Diaspora să fie în imposibilitatea de a-și exprima opțiunea până la ora 21:00, când se închid oficial urnele.
Președintele României atenționează că buna organizare a desfășurării alegerilor și respectarea dreptului constituțional de vot constituie obligații legale ale autorităților române responsabile.
În acest sens, Președintele Klaus Iohannis solicită Guvernului României și Biroului Electoral Central să identifice de urgență măsurile care se impun pentru a le permite tuturor românilor să își exercite dreptul fundamental de a vota.
Președintele României cere autorităților să dea dovadă de maximă responsabilitate și să asigure toate condițiile, inclusiv prelungirea programului de vot după ora 21:00, astfel încât cetățenii români care așteaptă în fața secțiilor să poată vota”. Ulterior comunicatului, șeful statului a făcut și o declarație de presă pe aceeași temă.