3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

„Barometrul de opinie”, comandat de Academia Română, îl dă pe Iohannis favorit la prezidențiale. Instituția contestă însă acest sondaj

Cele mai citite

INSCOP, institut de sondare a opiniei publice, a dat publicității un sondaj de opinie având ca temă alegerile prezidențiale din acest an, dar și pe cele europarlamentare. Sondajul confirmă celelalte sondaje apărute pe piață, dar Academia Română, creditată de INSCOP ca fiind instituția care a comandat sondajul, contestă că a cerut acest sondaj.
”Un asemenea sondaj cu tentă electorală, apărut în plină campanie electorală, nu a fost niciodată comandat de Academia Română”, a transmis Academia Română, refuzând să-și asocieze numele cu acest sondaj. De fapt, sondajul a fost comandat de in institu din subordinea Academiei, Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale ”Ion I.C. Brătianu”.
Potrivit Barometrului de opinie publică realizat de INSCOP Research, rugaţi să indice cu cine ar fi înclinaţi să voteze la alegerile prezidenţiale din acest an, 31,3% dintre cei chestionaţi îl aleg pe Klaus Iohannis (PNL), 12,3% pe Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), 9,8% pe Liviu Dragnea (PSD), 6,8% pe Dacian Cioloş (USR şi PLUS), 4,5% pe Corina Creţu (Pro Romania), 2,2% pe Kelemen Hunor (UDMR), 1,5% alt candidat. 20% declară că nu sunt hotarâţi, 7,1% că nu vor merge la vot, iar 4,5% nu ştiu sau nu răspund.
Din totalul opţiunilor de vot exprimate, Klaus Iohannis (PNL) beneficiază de o intenţie de vot de 45,8%, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) de 18,0%, iar Liviu Dragnea (PSD) de 14,3%. Urmează Dacian Cioloş (USR şi PLUS) cu 9,9%, Corina Creţu (Pro România) cu 6,5%, Kelemen Hunor (UDMR) cu 3,2%, alt candidat cu 2,2%.
Potrivit cercetării, faţă de luna martie, se observă o creştere a intenţiei de vot pentru Klaus Iohannis (de la 37,5% în martie la 45,8% în aprilie 2019), Călin Popescu Tăriceanu (de la 15,2% în martie la 18% în aprilie) şi Victor Ponta (de la 7,2% în martie la 10,4% în aprilie). În schimb, înregistrează o scădere a intenţiei de vot Liviu Dragnea (de 17,4% în ianuarie 2019 la 16,8% în martie, respectiv 14,3% în aprilie) şi Dacian Cioloş ( 12,7% în ianuarie la 13,0% în martie, respectiv 9,9% în aprilie). Datele comparative din lunile ianuarie şi martie sunt extrase din cercetări sociologice anterioare realizate de INSCOP Research la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer.
În ceea ce privește alegerile europarlamentare care vor avea loc peste 2 săptămâni, se constată o evoluție. Astfel, 39% din cei intervievați sunt siguri că merg la vot. Dintre românii care îşi exprimă o opţiune de vot, ceea ce reprezintă 63,1% din eşantion, 27,6% intenţionează să voteze cu PNL (faţă de 26,3% în martie), iar 25,5% cu PSD (faţă de 26,9% în martie). Urmează Alianţa 2020 USR-PLUS cu 16,5% (faţă de 15,3% în martie 2019), ALDE cu 9,2% (9,3% în martie) şi Pro România cu 9,1% (acelaşi scor ca în sondajul precedent). UDMR înregistrează o intenţie de vot la limita pragului electoral de 4,8% (faţă de 5% în martie).  Pentru PMP şi-au exprimat intenţia de vot 3,9% dintre respondenţi (faţă de 4,4% în martie). 1,1%  dintre cei chestionaţi au ales UNPR, 0,6% PSR, 0,5% PRU, 0,3% PSDI, 0,2% BUN, PRO DEMO 0,2%.    Pe de altă partea, situaţia e puţin schimbată, dacă se iau în considerare doar respondenţiii care sunt siguri că merg la vot, adică 39.2%. Din cei 39.2% care ar merge sigur la vot, PSD ar obţine 26.4%, fiind urmat de PNL  cu 26.1%. Locul al treilea, cu o creştere spectaculoasă, ar fi Alianţa 2020, cu 20.1%. Locul al patrulea ar fi ocupat de Pro Romania  (8.5%), urmat de ALDE (8.2%), UDMR (4.0%) şi PMP (3.5%).
Pe locul întâi în topul încrederii în personalităţi publice se află preşedintele Klaus Iohannis cu un nivel de 41% încredere multă şi foarte multă, înregistrând o creştere de peste 3 puncte procentuale, comparativ cu luna martie a acestui an. Pe locul al doilea în clasamentul încrederii se situează Gabriela Firea cu 25,2%, în creştere faţă de ianuarie 2019 (când era cotată cu 23,9% încredere multă şi foarte multă).
Urmează Mugur Isarescu cu 22,3% şi Victor Ponta cu 22,1%, preşedintele PRO România fiind în scădere uşoară faţă de luna martie a acestui an când înregistra 24,5%. Lista este continuată de Călin Popescu Tăriceanu cu 21,8% (menţinându-se la un nivel similar celui înregistrat în martie) şi Dacian Cioloş cu 21,4% (în uşoară scădere faţă de sondajul precedent când înregistra 23,2% încredere multă şi foarte multă). Preşedintele PNL Ludovic Orban beneficiază de o cotă de încredere cu 17,3%, faţă de 16,4% în martie 2019. Dan Barna este cotat cu 15% încredere multă şi foarte multă, în creştere constantă din noiembrie anul trecut (când înregistra 7%) pânâ în prezent.
Liviu Dragnea are doar 12,8% încredere ( faţă de 13,2% în martie, respectiv 12,6% în ianuarie), iar Traian Băsescu – 12,4% (faţă de 11,7% în martie, respectiv 10% în ianuarie).
Barometrul de opinie publică al Academiei Române a fost realizat de INSCOP Research, la comanda LARICS – Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică, din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române.
Datele sondajului de opinie au fost culese la nivel naţional în perioada 12 aprilie – 3 mai 2019.
Volumul eşantionului a fost de 1.050 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.
Sondajul a fost realizat pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor în toate judeţele României şi în sectoarele Municipiului Bucureşti.
Eşantionul de tip multi-stratificat, probabilistic a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică.
”Biroul Prezidiului Academiei Române a luat la cunoştinţă cu surprindere de faptul că un institut al Academiei Române – este vorba despre Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale «Ion I.C. Brătianu» – a dat publicităţii un sondaj de opinie privitor la aspecte actuale ale vieţii politice româneşti. Un asemenea sondaj cu tentă electorală, apărut în plină campanie electorală, nu a fost niciodată comandat de Academia Română. Reamintim că instituţia noastră nu se implică în chestiuni de natură politică”, transmite Biroul Prezidiului Academiei Române, fără să conteste însă acuratețea datelor prezentate.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Apă-canal aniversează 130 de ani de distribuție centralizată

Apă Canal Sibiu celebrează, în aceste zile, 130 de ani de distribuție centralizată a apei, iar cu acest prilej...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect