Are 29 de ani, se caracterizează drept o fire perseverentă, ambițioasă și implicată 100% în proiectele pe care le desfășoară, este sportiv în cadrul echipei MTB NoMad Merida CST și sextuplu campion al României. În curând, va fi prima lui zi de serviciu în fotoliul de primar al comunei Micăsasa. Timotei Păcurar, căci despre el este vorba, este cel mai tânăr primar ales în județul Sibiu. Își iubește comuna natală pentru care a realizat nenumărate proiecte până în prezent și pe care dorește să o transforme în „cea mai frumoasă din România”, după cum ne-a relatat în cadrul unui interviu acordat Sibiu 100%.
Timotei Păcurar s-a născut în 8 decembrie 1990, în Micăsasa, localitatea situată la aproximativ 50 de kilometri distanță de Sibiu, are trei frați, trei surori, un bulldog francez și cinci biciclete.
A absolvit fosta facultate de Jurnalism din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, dar nu a făcut o carieră din asta. Și-a descoperit, în schimb, pasiunea pentru ciclism. Din copilărie îi plăcea să se „dea cu bicicleta”, după cum ne-a mărturisit, însă acest „microb” i-a intrat în sânge la vârsta de 22 de ani.
„M-am născut și am crescut în Micăsasa. Am fost plecat din satul natal doar în perioada facultății în Sibiu și, apoi, câteva luni în Germania. Am venit cu o ocazie înapoi, pentru că nu îmi vedeam locul acolo. Am descoperit pasiunea pentru ciclism. La 22 de ani, am început să particip la concursuri. În primul sezon am participat la patru concursuri, după aceea mi-am dat seama că eu chiar asta vreau să fac. Iarna aceea m-am antrenat atât de mult, încât i-am depășit pe profesioniști în România. Mă trezeam dimineața, alergam 10 km, apoi cu bicicleta, 150-200 km. Veneam acasă, mâncam și mergeam iar la alergare 10 – 15 km”, povestește Timotei Păcurar.
Cea mai mare distanță parcursă cu bicicleta a fost din Miercurea Ciuc până la mare, în România, peste munți și pe drumuri forestiere, acum doi ani, realizată în 27 de ore. Atunci, a dormit doar câteva ore, într-un hamac, până a fost trezit de un cerb. „A fost cea mai nebună experiență! Am prins ploi, dar și vreme faină. A fost frumos!”, spune Timotei.
Tânărul este primul sportiv român care a trecut de la amator la profesioniști, câștigând, totodată, Cupa României la ciclism.
A adus ciclocrosul în România
Ciclocrosul a devenit marea sa obsesie. Sportul pe bicicletă se distinge prin traseul pe care îl presupune. E vorba despre un traseu de 2.5 km, prin parcuri și cu obstacole, la care publicul este părtaș non-stop.
„Ciclocrosul este un sport cunoscut în Belgia și Olanda. E mai urmărit decât fotbalul acolo. E disciplina din ciclism care prinde cel mai bine la public. Efectiv, oamenii te văd tot timpul pe tine, ca sportiv. E și cu obstacole, iei bicicleta în spate, e și sport de iarnă. Eu l-am adus în România. Am fondat o revistă, Cyclocross Nation. În 2015, am intrat în cea mai bună echipă de ciclism din țară, alături de care am făcut proiecte faine”, mai spune Timotei Păcurar.
De exemplu, organizează cu fundația cel mai mare maraton din Europa de Est, cu 3.000 de participanți, la București, pe traseul Băneasa – Snagov.
„După ce am adus acest sport și a început să fie cunoscut, am fost ales președinte în comisia de ciclocros în federație, am fondat o echipă de ciclism la Mediaș cu copiii, iar în Micăsasa am dat startul curselor de ciclocros”, mai adaugă tânărul.
Cel mai drag proiect al său este cel legat de satul natal, „Micăsasa Connect”. „Practic, am transformat groapa de gunoi din sat pentru a face cursa de ciclism. Am organizat seri de film în cămin, în aer liber, concursuri de tenis de masă, festivaluri. Au început să vină oamenii la noi, am organizat brunch-uri cu producătorii locali. Am făcut o comunitate faină, de doi ani. Cam o dată pe lună avem un eveniment. Într-un weekend, au fost și două manifestări. Astfel, s-au strâns tineri în jurul meu și nu numai. În „Micăsasa Connect” am avut un voluntar de 78 de ani”, povestește Timotei.
Când nu este cu bicicleta, pe Timotei îl întâlnim pe Târnava, unde practică stand-up paddling, un sport ce presupune o placă de trei metri și o vâslă. Alteori, tânărul își petrece timpul liber pe munte sau ascultând muzică. „Îmi plac poeziile și natura, arhitectura clădirilor vechi, tenisul, fotbalul și să construiesc lucruri practice”, mai spune Timotei.
Oamenii l-au împins către funcția de primar
Implicarea sa în comunitate l-a determinat să candideze ca primar pentru Micăsasa. Oamenii din jur l-au convins să se înscrie în cursă, după care a conștientizat că poate face mai multe pentru consătenii săi, din funcția de primar.
„Venea lumea la mine să mă convingă să candidez ca primar, pentru că a văzut că mă implic în multe proiecte. Prima dată nu am vrut. Mie îmi convenea dacă era un primar care își făcea treaba pe administrație și eu să merg pe partea de ONG, dar, efectiv, vechea clasă politică nu avea niciun interes. Acum trei luni, am decis să candidez. Am ales USR PLUS pentru că mă identific cu ideea de oameni tineri ce vor să facă treabă, să schimbe lucrurile. Nu am vrut independent, pentru că tot partidul mi-a dat credibilitate. Adică lumea nu mă privea ca pe un simplu tânăr, ci ca pe un om care vrea să facă treabă și e susținut de oameni cu experiență”, spune Timotei.
Pentru el, campania electorală a fost un continuu dialog cu localnicii din Micăsasa. Spune că nu a încercat să îi convingă pe aceștia să pună ștampila pe el, pentru că mulți erau siguri că Timotei va schimba ceva în comunitate, odată ajuns în funcția de primar.
În ziua alegerilor, în 27 septembrie, spune că a zâmbit întruna. A fost încrezător în forțele proprii și în faptul că oamenii vor ști ce să facă la urne.
„Am fost încrezător de la început. Am zâmbit toată ziua, în 27 septembrie. Am mers cu încredere la secțiile de votare, am văzut cum oamenii stăteau la coadă ca să voteze. Am fost impresionat!”, povestește Timotei.
„Când am câștigat Primăria a fost, cred, cea mai faină zi!”
Timotei a câștigat alegerile cu o diferență de 46 de voturi față de contracandidatul său principal. După aflarea rezultatelor, spune că s-a bucurat. Era în sediul USR din Micăsasa când a primit vestea. „Cumva, a fost o descătușare a întregului sat. Știam că Micăsasa nu mă va dezamăgi! Am fost foarte fericit! Când am câștigat Primăria a fost, cred, cea mai faină zi din viața mea! Totuși, cred că o să vină zile și mai frumoase, pentru că o să inițiez proiecte și o să le văd cum cresc. Acum, nu e vorba că am câștigat o luptă în 27 septembrie, ci despre ce o să fac de acum încolo. Vreau să transform Micăsasa în cea mai frumoasă comună din România!”, ne destăinuie tânărul.
Ce va face în prima zi în funcția de primar al comunei? Ei bine, spune că va merge la Primărie cu încredere și că va discuta cu angajații, pentru a începe treaba în folosul comunității.
Deși programul de lucru va fi, de luni până vineri, între orele 8 – 16, Timotei spune că, fără îndoială, va munci non-stop pentru Micăsasa.
Este cel mai tânăr primar din județul Sibiu iar acest lucru, precizează el, este o responsabilitate foarte mare.
Printre proiectele pe care le va demara imediat ce se va așeza în fotoliul de primar se vor număra cele de infrastructură, apă și canalizare, educație, construirea unei săli de sport, a unui parc și dezvoltarea comunei din surse europene.
„Am un plan pe următorii 15 ani. Nu înseamnă că o să fac toate lucrurile pe care le-am gândit în următorii patru ani. Știu că trebuie să așezi acum cărămizi pentru a putea clădi în următorii ani. Dar nu mi-e teamă de nimic, o să reușesc alături de oamenii potriviți”, conchide primarul ales al comunei Micăsasa.