Preşedintele Consiliului Judeşean Sibiu (CJS), Ioan Cindrea, a declarat astăzi că era nevoie de o Ordonanţă de Urgenţă prin care să le permită aleşilor locali să îşi aleagă partidul din care doresc să facă parte pentru a debloca situuaţiile din administraţiile locale, unde, alianţa USL nu mai funcţionează.
Exemplul dat de Cindrea a fost Mediaşul, unde, pentru înlocuirea a doi consilieri locali, este necesară şi semnătura consilierilor PNL, care nu mai colaborează cu PSD-ul.
„Cu siguranţă suntem într-o situaţie specială, situaţie în care uniunile care au participat la alegerile locale nu mai funcţionează. Şi trebuia deblocată situaţia. Avem, de exemplu, situaţia din Consiliul Local din Mediaş, unde nu putem înlocui doi consilieri, pentru că foştii parteneri din PNL nu semnează. Autorităţile locale, respectiv secretarul, are nevoie de semnăturile foştilor aliaţi. Or, în această situaţie, cred că a liberaliza, a da posibilitatea, într-o anumită perioadă, a da posibilitatea celor care au candidat în alianţe să opteze pentru unul din partidele din alianţă, este o soluţie de a debloca situaţia din administraţiile locale care se vede în imposibilitatea de a funcţiona. Acesta este scopul pentru care s-a dat Ordonanţa care le dă posibilitatea aleşilor să îşi aleagă partidul din care să facă parte. Cred că este o măsură bună, care, după această perioadă, va debloca situaţia din administraţiile locale”, a declarat Cindrea.
Noii consilieri locali, Ştefan Pintea şi Lucian Bordi, au candidat pe listele PSD Mediaş la alegerile locale din luna iunie 2012. Cei doi i-au înlocuit pe Teodor Plopeanu şi Ilie Laţa, care şi-au dat demisia din legislativul medieşean, după ce DNA a început cercetarea lor pentru abuz în seviciu în cazul Gospodăria Comunală Mediaş.Deşi au depus jurământul în şedinţa de consiliu local din luna mai, nu au putut fi validaţi pentru că aleşii PNL nu şi-au dat semnătura.
Întrebat cum se va rezolva concret situaţia de la Mediaş, Cindrea a spus că Ordonanţa dată astăzi de Guvern este tocmai pentru a rezolva situaţii special ca cea de la Mediaş.
„Am încercat toate căile de mediere. Foştii parteneri, respectiv preşedintele PNL, Mircea Cazan, a promis că va semna…Noi am semnat în toate situaţiile care au apărut, ori, ei.. de circa trei luni de zile, ne ţin blocaţi în Mediaş şi în alte localităţi şi nu mai semnează nimic. Şi-atunci, trebuia adoptat un act normativ care să reglementeze o situaţie specială, printr-o Ordonanţă specială”, a completat Cindrea.
De asemena, preşedintele CJS a spus că nu are semnale că ar fi şi primari care să treacă de la PNL la PSD, însă le recomandă să se gândească ce este mai bine pentru comunitatea care i-a ales.
„Nu am astfel de situaţii, dar probabil, că şi ei vor avea posibilitatea să meargă la partidul din alianţă care îi reprezintă. Să rămână sau nu în partidul care i-a recomandat? Să se gândească bine şi să facă ceea ce este mai bine pentru comunitate”, a încheiat Cindrea.
OUG care permite migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată, joi, 28 august, de Guvern. Potrivit Mediafax, premierul Victor Ponta a declarat, joi, la începutul şedinţei Guvernului, că îşi asumă OUG privind migraţia primarilor, pentru că trebuie făcută dreptate, el precizând şi că termenul în care aleşii locali îşi pot alege partidul va fi de 45 de zile.