-2.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Dan Barna confirmă că Departamentul de Luptă Anti Fraudă a sesizat DNA și spune că va demisiona dacă va fi urmărit penal

Cele mai citite

„Vicepremierul Dan Barna este una din cele patru persoane pe care Departamentul de Luptă Anti-Fraudă le-a reclamat la DNA pentru «posibila săvârșire a unor fapte de natură penală»”. Aceasta a fost acuzația publicată de Newsweek România care a declanșat scandalul care îl are în centru pe Dan Barna, parlamentar de Sibiu al USR PLUS și copreședinte al formațiunii politice. Inițial, Barna a negat, dar astăzi vice prim-ministrul a ieșit pentru a doua oară să ofere explicații și a confirmat că este vorba despre el.

Povestea acuzațiilor aduse lui Dan Barna este foarte simplă și are la origine ancheta RISE Project, din campania prezidențială din 2019. Jurnaliștii RISE au dezvăluit acum doi ani că Dan Barna s-a ocupat cu diverse proiecte care au atras fonduri europene. Aparent, totul suna foarte bine, însă din anchetă au ieșit unele acuzații care susțineau că nu totul a fost OK. Atunci s-a cerut o anchetă, atât din partea lui Barna, cât și din partea altor actori politici. Se pare că o primă parte a acestei anchete s-a finalizat acum printr-o sesizare făcută de Departamentul de Luptă Anti-Fraudă procurorilor de la DNA.

Ce a spus Newsweek, într-un articol cu titlul „Dan Barna, reclamat de DLAF la DNA. Este suspectat de fraude cu fonduri UE”

DLAF a cercetat patru proiecte europene în care a fost implicat Dan Barna înainte de 2016. Informațiile au fost obținute în urma unei solicitări trimise DLAF în legătură cu situația cercetărilor în cazul proiectelor europene derulate atât de firma în care Dan Barna a fost deținător de părți sociale, cât și în cazul proiectelor în care Barna a fost implicat ca expert.

Cele patru proiecte investigate se refereau la înființarea a aproximativ 30 de SES-uri (structuri economice sociale). Newsweek susține că datele DLAF deonstrau că unele plăți nu ar fi ajuns la cei care apar în acte că ar fi primit banii iar unele echipamente ar fi fost achiziționate din surse incerte, ceea ce ridică suspiciuni de fraudă. Atât Barna, cât și sora acestuia, implicată în aceste proiecte, au fost audiați de DLAF.

În cele din urmă, răspunsul trimis de DLAF celor de la Newsweek nu face referire la Dan Barna, nu oferă nume, dar jurnaliștii susțin că una din cele patru persoane considerate vinovate de încălcări ale legii ar fi Dan Barna.

Redăm, mai jos, integral, răspunsul DLAF pentru Newsweek România:

„1. Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a finalizat acțiunile de control privind modul în care au fost implementate proiectele finanțate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 6 – „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție 6.1 –  „Dezvoltarea economiei sociale”: „Punți comunitare” (POSDRU/168/6.1/S/146256, cod SMIS 56760), „SES-am Deschide-te!” (POSDRU168/6.1/S/144808, cod SMIS 56699), „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560, cod SMIS 21583), beneficiar unitatea administrativ-teritorială Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba.

2. În urma verificărilor efectuate în cazul proiectelor „Punți Comunitare” (cod SMIS 56760) și „SES-am deschide-te!” (cod SMIS 56699) au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală motiv pentru care, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat, la data de 05.05.2021, la întocmirea actelor de sesizare. Întreaga documentație se află în procedură de transmitere către Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție.

Constatările vizează 4 persoane care, la data faptei, dețineau calitățile de expert cu atribuții de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entități înființate în cadrul proiectelor).

Departamentul pentru lupta antifraudă va putea oferi mai multe informații numai după finalizarea cercetărilor de către organele judiciare.

3. Cu privire la proiectul „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560 – cod SMIS 21583), în urma verificărilor efectuate nu au rezultat indicii privind săvârșirea unor fapte de natură penală.

4. Verificările cu privire la proiectul „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” (POSDRU/135/5.2/S/125782 – cod SMIS 51031), având ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, sunt în curs.

Conform prevederilor legale, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF va putea oferi mai multe informații numai după finalizarea investigațiilor.”

Ce spune Dan Barna?

Atât în prima intervenție, cât și în conferința de astăzi, Dan Barna a pus accent pe faptul că DLAF nu l-a informat despre o posibilă sesizare a DNA în ce-l privește. Prea puține discuții referitoare la subiectul propriu-zis, cel al activității cu entitățile care au fost finanțate cu fonduri europene.

„Nu știu dacă această notă de constatare a fost transmisă la DNA. (…) Nu a existat nicio solicitare din partea DNA în ceea ce mă privește”, a spus copreședintele USR-PLUS, Dan Barna, în fața jurnaliștilor.

Întrebat dacă va demisiona în cazul în care va fi anchetat de DNA, el a spus că „nu va ezita nicio clipă să facă ceea ce este de făcut”, vorbind despre o eventuală urmărire penală.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Diana Șoșoacă: Îl susțin pe Călin Georgescu dacă va ajuta S.O.S să ocupe Parlamentul și voi fi numită prim-ministru

Preşedintele Partidului S.O.S. România, eurodeputatul Diana Şoşoacă, a declarat, luni, că îl va susţine pe candidatul independent Călin Georgescu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect