Duminică, alegătorii din România care se prezintă la urne, vor putea vota atât pentru Parlamentul European, cât și pentru Referendumul pentru Justiție inițiat de președintele Klaus Iohannis. Chiar dacă pe toate canalele a fost subliniat, în toți acești ani, că referendumurile în România sunt doar consultative, adevărul este că „poporul este suveran”, așa cum spune Consituția României. Chiar și Curtea Constituțională a României a subliniat că votul popular în cazul referendumurilor trebuie să fie aplicat în legislație, atunci când vizează temele și subiectele votate. De aceea, votul nostru la Referendumul pe Justiție este foarte important. Parlamentul României nu va putea legifera altfel decât în conformitate cu decizia pe care cetățenii României o vor lua prin vot pe cele două subiecte regăsite în întrebări.
Cele două întrebări vor avea buletine de vot separate, așa a decis Guvernul României, astfel că votanții trebuie să primească de la comisia de votare, pe lângă buletinul de vot de la europarlamentare, și cele două buletine pentru referendum.
Prima întrebare:
- Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție?
Amnistia și grațierea se referă la două procese diferite: în cazul unei amnistii, sunt vizate faptele comise până la data amnistiei, indiferent dacă persoanele au fost prinse sau nu, condamnate sau nu. Grațierea se referă la persoane care au fost deja condamnate. În cazul întrebării de la referendum, cetățenii trebuie să spună dacă sunt de acord să se interzică amnistia și grațierea pentru fapte de corupție.
A doua întrebare:
- Sunteți de acord cu interzicerea ordonanțelor de urgență ale Guvernului în domeniul infracțiunilor, corelat cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele de urgență direct la Curtea Constituțională?
A doua întrebare e mai complicată și vizează ordonanțele de urgență în domeniul infracțiunilor. Guvernul are dreptul, acordat ed parlament, să emită ordonanțe de urgență, care au caracter de lege până la (re)votarea lor în parlament. Prima parte a întrebării oferă ocazia cetățenilor să spună dacă sunt de acord ca Guvernul României să nu mai aibă dreptul de a da ordonanțe dacă ele legiferează domeniul infracțiunilor. A doua parte a întrebării vizează dreptul unor instituții de a ataca ordonanțele de urgență emise de guvern la Curtea Constituțională. Acum nu se poate, OUG-urile intră în vigoare imediat ce sunt publicate în Monitorul Oficial în comparație cu legile, care pot fi atacate, înainte de a intra în vigoare, de președinte și de alte instituții. Cetățenii vor trebui să răspundă cu DA sau NU la ambele părți ale întrebării.
Dincolo de întrebări, prezența la Referendum este esențială pentru ca acesta să fie validat. Potrivit legii, este necesar ca 30% din persoanele de pe listele electorale permanente să se prezinte la vot și, în același timp, 25% din persoanele de pe listele electorale permanente să își exprime un vot valid (DA sau NU).
O invalidare a acestui referendum ar da încuraja guvernanții să emită ordonanțe de urgență pentru grațierea și aministierea faptelor de corupție.